1 dönem kaç dersten kalırsak sınıfta kalırız ?

agerasia

Global Mod
Global Mod
1 Dönem Kaç Dersten Kalırsak Sınıfta Kalırız?

Herkese merhaba! Bugün sizlerle, okul hayatımda çok derin izler bırakmış bir dönemimi paylaşmak istiyorum. Belki de çoğumuzun yaşadığı, “Bir daha asla olmasın” diye düşündüğü ama sonunda hayatımıza yön veren o zor dönemlerden biri. Hiç unutmuyorum, bir gün okulun bahçesinde yürürken bir arkadaşım bana, “Kaç dersten kalırsan sınıfta kalırsın?” diye sormuştu. O an için sadece “Birçok dersten” diye cevap verdim, ama sonrasında hep düşündüm. Gerçekten de bir dönem sonunda kaç dersten kalınca sınıfta kalırız? Şimdi, gelin bu sorunun cevabını bir hikâye üzerinden keşfedelim.

Murat’ın Çıkmazı: Çözüm Odaklı Bir Yaklaşım

Murat, okulda oldukça başarılı bir öğrenciydi. Hepimizin bildiği tipik "derslerinde iyi" öğrenci profilinin ötesinde, hayatı da oldukça disiplinliydi. Bir gün, Murat’tan gelen bir telefonla uyanmıştım. Hızla telefonumu açtım, ve "Nasılsın Murat?" diye sordum.

Telefonun diğer ucundan gelen ses, beklediğimden çok daha fazla endişeliydi: “Bu dönem matematik, fizik ve kimya derslerinden kaldım. Artık sınıfta kalacağım galiba.”

Murat’ın bu sözü beni derinden etkilemişti. O kadar iyi bir öğrenciydi ki, bu sözler bana imkansız gibi gelmişti. Ama Murat, çözüm odaklı bir kişilikti. Duygularını bir kenara bırakıp hemen çözüm üretmeye çalışıyordu. Planlar yaptı, dersleri tek tek gözden geçirdi, eksik olduğu konuları hızla çalıştı ve öğretmenleriyle iletişim kurdu. Başlangıçta üzgündü, ama sonraki günlerde çabalarını sıkılaştırarak, tüm zorlukların üstesinden gelmeye başladı.

Sonunda, o beklenen dönem sonu geldi ve Murat geçebileceği kadar dersten geçmişti. Fakat bir şey vardı: O kadar uğraşmıştı ki, başarısının sonucunda başkalarına karşı biraz soğumuş gibiydi. Sadece kendi başarısını görmekle ilgilenmiş, çevresindeki insanların duygusal durumlarını göz ardı etmişti.

Zeynep’in Empatik Yaklaşımı: İnsanları Anlamaya Çalışmak

Zeynep ise Murat’ın tam tersiydi. Okulda başarılıydı ama dersten kalması söz konusu olduğunda, sadece başarı ve çözüm değil, insanları anlamaya da çok önem veriyordu. O, her zaman başkalarına karşı empati gösterir, kendisini diğerlerinin yerine koyarak düşünürdü. Zeynep için, sınıfta kalmak sadece bir "dersten geçmek" meselesi değildi; bunun arkasında, insan ilişkileri ve duygular vardı.

Bir gün Zeynep, okulun koridorunda arkadaşlarından biriyle konuşuyordu. Arkadaşı, bu dönem matematikten kaldığını ve sınıfta kalacağını söylüyordu. Zeynep hemen arkadaşının yanına oturdu ve ona moral vermek için ellerinden geleni yaptı. “Sadece bir sınav değil, hayatını etkileyecek bir dersle karşı karşıya değiliz,” dedi Zeynep. “Bu sadece bir anlık bir durum, üstesinden gelirsin. Hepimiz zor zamanlardan geçiyoruz, unutma.”

Zeynep’in yaklaşımı Murat’a kıyasla çok daha duygusal ve topluluk odaklıydı. O, sınavın sonuçlarına odaklanmanın ötesinde, insanların duygusal süreçlerine de önem veriyordu. Arkadaşına kalmasından sonraki dönem için bir plan hazırlamayı teklif etti. Fakat daha da önemlisi, ona yalnız olmadığını ve zorlukların birlikte aşılabileceğini hissettirdi.

Zeynep, sınıfta kalma kavramını sadece bir başarısızlık olarak görmüyor; bir kişinin kendi içsel çatışmalarını aşarak, toplumsal bağlarını güçlendirebileceği bir fırsat olarak değerlendiriyordu.

Bir Sınıfın Gölgesinde: Sınıfta Kalma ve Arkadaşlık

Peki, bir dönem sonunda gerçekten de kaç dersten kalmalıyız ki sınıfta kalalım? Şunu söyleyebiliriz ki, her okulun ve her öğretmenin kriterleri farklıdır. Ancak genelde çoğu okulda, öğrencilerin bir dönemde iki ya da üç dersten fazla kalmaları durumunda sınıfta kalma riskiyle karşı karşıya kalacağı söylenebilir.

Fakat bu sayı, sadece rakamlardan ibaret değildir. Her bir dersten kalma, bir kişinin hayatındaki bir dönüm noktasını, bir kırılma anını işaret eder. Bazen bu kırılma anı, sadece dersle ilgili değil, öğrencinin çevresiyle olan ilişkileriyle de bağlantılıdır. Mesela, bir arkadaşımın çok iyi bir öğrenci olduğunu biliyordum ama bir dönemde yalnızca bir dersten kalmıştı. Sebebi ise duygusal olarak çözülemeyen bir içsel çatışmaydı. O, sadece bir dersten kalmamıştı, aynı zamanda hayatını yeniden inşa etmeye başlamıştı.

Çoğu zaman, sınıfta kalmak sadece başarısızlık anlamına gelmez. Birçok öğrenci için bu süreç, zorlukların üstesinden gelmek ve kişisel bir dönüşüm yaratmak için bir fırsat olabilir. Bazen zor bir dönem, insanın daha güçlü bir şekilde geri dönmesini sağlar.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Hikayelerimi paylaştım çünkü hepimiz zaman zaman bu tür zorluklarla karşılaşıyoruz. Peki sizce, sınıfta kalmak her zaman başarısızlık mıdır, yoksa bazen bir fırsat olabilir mi? Başkalarına yardımcı olmak, empati göstermek ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemek arasında nasıl bir denge kurmalı? Kendi deneyimlerinizi paylaşarak bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Hadi, hep birlikte bu konuyu daha derinlemesine tartışalım!