12 haftada 12 yüzyıllık Ukrayna edebiyatı mı? — Sanat Gazetesi

Zoe

New member
Bu sonbaharda Bohdan Tokarskyi zaman zaman iki zıt dünya arasında bölündüğünü hissetti.

Bir tarafta, Slav dilleri ve edebiyatları alanında yeni yardımcı doçent olarak çalıştığı Cambridge yer alıyor. Diğer yanda ise her sabah Rusya'nın Ukrayna ile savaşını okurken telefonunda yanıp sönen sirenler, bomba sığınakları, elektrik kesintileri ve yerle bir olmuş üniversiteler var.

Tokarskyi, “Ukrayna'nın demokrasiler ve diktatörlükler arasındaki çatışmanın ön saflarında yer aldığı böyle tarihi bir anda, Ukrayna edebiyatını ve kültürünü öğretme konusunda büyük bir sorumluluk hissediyorum” dedi. “Ukrayna'daki eğitimcilerin ve öğrencilerin her şeye rağmen ve savaşın dehşetine rağmen yapmaya devam ettikleri etkileyici çalışmalar benim için gerçekten alçakgönüllü. Bu, eğitimin bir ayrıcalık olduğunun devasa bir hatırlatıcısıdır.”

“Ukrayna'nın demokrasiler ve diktatörlükler arasındaki çatışmanın ön saflarında yer aldığı böyle tarihi bir anda, Ukrayna edebiyatını ve kültürünü öğretiyor olmanın büyük sorumluluğunu hissediyorum.”
Tokarskyi yeni görevine Temmuz ayında başladı. Bu dönem, 12 haftada 12 yüzyılı kapsayan, kendi deyimiyle iddialı bir “hızlandırılmış ders” olan “Direniş Şiiri: Ukrayna Edebiyatına Giriş” öğretiyor.

İlkbaharda Sanat'ın Ukrayna Araştırma Enstitüsü'nde öğretim üyesi olan Tokarskyi, “Ukrayna'nın yüzyıllardır süren edebiyatı ve kültürüne kuşbakışı bir bakış sunmak istiyorum” dedi. “Ukrayna toprakları yüzyıllar boyunca farklı emperyalist güçlerin etkisi altında kaldığından, Ukrayna dili ve kültürüne yönelik çok fazla baskı yaşandı. Dersimde öğrencilerime Ukrayna edebiyatında dayanışma, insan hakları, adalet arayışı, feminizm ve tabii ki dayanıklılık gibi temaları nasıl tekrar tekrar bulduğumuzu gösteriyorum.”

Tokarskyi, edebiyatın Ukrayna tarihinin şekillenmesinde merkezi bir rol oynadığını ve hâlâ da oynadığını söyledi. 2013-2014 Euromaidan gösterileri sırasında grafiti portreleri ve Lesya Ukrainka, Taras Shevchenko ve diğer yazarlardan alıntılar protestoculara ilham kaynağı olarak kullanıldı. Geçtiğimiz Ocak ayında şair Maksym Kryvtsov, sosyal medyada yayınlanan videolarda 20. yüzyıl şairi Vasyl Stus'un eserlerini okudu. Hemen ertesi gün Kryvtsov ön saflarda öldürüldü.

Tokarskyi, “Bu bize Ukraynalı yazarların bugünlerde bile ülkelerini ve kültürlerini savunmak için savaştıklarını ve öldürüldüğünü hatırlatıyor” dedi. “Ama aynı zamanda bu kültürel geleneğin Ukrayna'da ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu da gösteriyor. Bu kültürün üreticileri baskı altında tutulup idam edildiğinde bile tarih boyunca kültürel düşünceyi birbirine bağlıyor.

Tokarskyi şu anda Sovyet hapishanelerinde on yıldan fazla zaman geçiren muhalif şair Stus hakkında ilk İngilizce kitabını yazıyor. Aynı zamanda şair ve çevirmen Nina Murray ile Stus'un seçilmiş eserlerinin İngilizce dilindeki cildi üzerinde işbirliği yapıyor.

“TS Eliot veya Rainer Maria Rilke gibi önemli bir şairin, bir Gulag çalışma kampındaki madenlerin derinliklerinde 80 kilogramlık bir kaya cıvatasıyla çalıştığını, yine de Avrupa'nın en seçkin savaş sonrası şiirlerinden bazılarını üretmeyi başardığını hayal edin. ” dedi Tokarskyi. “Böyle bir biyografiye sahip birinin açıkça politik bir eser yaratmasını beklersiniz. Ancak onun durumunda, kendisini içinde bulduğu aşırı koşullara verdiği tepki, bu son derece içebakışlı şiiri üretmekti.”

“Stus'un şiirsel üslubundaki olağanüstü şeylerden biri de yeni sözcüklerin çokluğudur; bunları kendi kimliğimizin, henüz kristalleşmemiş benliklerimizin halleri arasında yakalayabilmek için icat ettiği yeni sözcükler.”
Kitap, Tokarskyi için bir tutku projesi. Tokarskyi, Stus'un çalışmalarının, 2014 yılında Kiev Taras Şevçenko Ulusal Üniversitesi'nde uluslararası hukuk diplomasını tamamladıktan sonra alan değiştirmesine ve edebiyatla ilgilenmesine ilham verdiğini söyledi.

“Bana göre Stus, ahlaki zorunlulukların ve yalnızca bir şeye karşı savaşmakla kalmayıp aynı zamanda kendine durmadan şu soruyu soran özgünlük arayışının bir örneğidir: 'Nasıl gerçek benliğim olabilirim?' – ve bunu tamamen yenilikçi bir şiirsel dil yaratarak yapıyorum” dedi. “Stus'un şiirsel üslubundaki olağanüstü şeylerden biri de yeni sözcüklerin çokluğudur; bunları kendi kimliğimizin, henüz kristalleşmemiş benliklerimizin halleri arasında yakalayabilmek için icat ettiği yeni sözcükler.”

Gelecek dönem Tokarskyi lisansüstü düzeyde “Modernizmler: Ukrayna, Sovyet, Avrupa” seminerini verecek. Ayrıca yazarların ve filozofların “Özgün olmak ne anlama gelir?” sorusuna nasıl cevap aradıklarını inceleyecek “Benliği Yaratmak: Özgünlüğün Şiiri” başlıklı bir birinci yıl semineri de gündemde. Tokarskyi'nin söylediğine göre bu, sosyal medya ve yapay zeka çağında çok daha acil bir durum.

Tokarskyi, lisansüstü öğrencilerini potansiyel doktora derecesinin “hazinesi” ile tanıştırmaktan heyecan duyuyor. projeler. “Kapım öğrencilere her zaman açık ve onların Ukrayna edebiyatını keşfetmelerine yardımcı olmak için sabırsızlanıyorum.”