20. yüzyıl romanının tarihini çizmek-Sanat Gazetesi

Zoe

New member
Yeni kitabında Edwin Frank '82, Fyodor Dostoyevsky'nin “Yeraltından Notlar” ve HG Wells '' Dr. Moreau Adası ”ndan Marcel Proust'un“ Aramasında 20. Yüzyıl romanının tarihini çiziyor. Kayıp Zaman ”ve WG Sebald'ın“ Austerlitz ”.

Gazette, yayınevinin kurucusu ve editör yönetmeni New York inceleme kitapları ile röportaj yaptı-“Kurgudan Stratger: Yirminci Yüzyıl romanının hayatları”, neden belirli başlıkları, tartışmalı eksiklikleri ve umutlarını seçti. Sanat formu. Bu görüşme netlik ve uzunluk için düzenlendi.

Kitabınız 20. yüzyıl romanının yörüngesini 32 başlıkla izliyor. Sizce, bu işleri ve yazarları o yüzyılın örneklemesini yapan nedir?

Kitabın ilk ve büyük ölçüde ikinci bölümündeki yazarlar, yeni başlangıçları ve roman hakkında yeni düşünmenin yollarını temsil eden yazarlardır. HG Wells belirli bir tür popüler kurgu icat eder. André Gide, popüler 19. yüzyıl romanlarından uzak duran belirli bir sanat romanını icat ediyor. Kipling ve Colette, yeni bir yüzyılın başlangıcında ve genç olmanın ne olduğuna ve yeni bir dünyayı ummanın ya da eski dünyaya sabırsızlanmanın ne anlama geldiğine bakıyorlar. Gertrude Stein ve Machado de Assis'i de dahil ediyorum çünkü yeni dünyada ortaya çıkan yeni yazma yollarını temsil ediyorlar, ki bu elbette daha kısa bir roman üretme geçmişine sahip. Bu yazarların çoğu geçen yüzyıl gençlerin başındaydı ve yeni araziyi haritalamak istedim ve bu yazarlar bunu yapmaya hizmet ediyor.

Bir bakıma, kitap sahne arkasında tek bir karakter var: 20. yüzyıl romanı. Başlangıçta her zaman mutlu değil, Edwardian tarzını giydirdiğini ve sonunda bombardıman ceketi giydiğini söyleyebilirsiniz. Romanın ömrü boyunca gerçekleşen değişiklikleri edebi form olarak keşfetmek istedim.

Kitabın ikinci bölümünde, romancılar. Dünya Savaşı ile Viktorya döneminin yaşam biçimlerinin kesin olarak yok edilmesiyle ilgili konularla ilgileniyorlar. Yıkıldı ve soru bu yeni dünyanın nasıl kronikleştirileceği.

“Kitabın insanları Anglosfer tarafından daha az tanınan harika yazarlarla tanıştırması ve bazen okumaya göz korkutucu görünen kitapların tamamen meşgul ve hala çok canlı olduğunu düşündürmesi gerektiğini düşündüm.”
Seçtiğiniz romanların çoğunun iyi bilinmediğinden ve iyi bilinenlerin pek çok insan tarafından bile okunmadığından endişe ettiniz mi?

Kitabın insanları Anglosfer tarafından daha az bilinen harika yazarlara tanıtması gerektiğini ve bazen okumak için göz korkutucu görünen kitapların – diyelim ki Robert Musil'in “Niteliksiz Adam” – tamamen etkilenebilir kitaplar ve hala çok canlı. Açıkçası, dünyanın farklı yerlerinden kitapların genişletilmesi ve çevirisi kendi hikayemin bir parçası olarak gördüm, böylece okuyucular bir zamanlar zor görünen engelleri okumayı öğreniyorlardı.

Amerikalı yazarlar Ralph Ellison, Gertrude Stein ve Ernest Hemingway'i içeriyorsunuz. Neden William Faulkner veya bazılarının göze çarpan ihmaller olarak görebileceği diğerleri olmasın?

Kitabın anlayışı uluslararası idi ve Amerikalı yazarların varlığı sınırlandırılmalıdır. Ve buna rağmen, kesinlikle kitaptaki yazarların en büyük birliği kendi dilsel yeterliliğimi yansıtıyor. Faulkner hakkında kısaca konuşuyorum ve önemini belirtiyorum. Birkaç kişi, Dos Passos'un ihmalinin, sadece uluslararası romanın bakış açısından, belki de en göze çarpan olanı olduğunu söyledi çünkü Faulkner ve Hemingway ile birlikte, Dos Passos şüphesiz en etkili Amerikalı yazar, sondan en etkili Amerikalı yazar. yüzyıl. İcat ettiği panoramik roman büyük bir tür ve Dos Passos'a çok düşkünüm. Biraz pişman oldu.

Stein ile, kesinlikle Hemingway ve Faulkner, Amerikan edebiyatı duygusu bir ölçek meselesi oluşturduğunu öne sürmek istedim; Yeni dünyanın açıldığı neredeyse hayal edilemez belirsizlikler için ne tür bir cümle yeterince büyük veya küçük olabilir. Bir ülkenin ne kadar geçici olduğunu ve belki de hala olduğunu unutuyoruz. Stein, açık bir formun bu durumu nasıl ele alabileceğini fark etti. Ünlü dediği gibi, “Orada yok.” Bu Stein'ın tuhaf dehası. Onu bu yazarların kitaplarından herhangi biri kadar sevilen bir kitap yazmış olarak düşünmesek bile, dikkate değer bir katkı yaptı.

Hakkında yazdığım başka romanlar da var, ama kesme odasında sona erdiler. Örneğin, 19. yüzyıl Avrupa romanlarına geri dönen Naguib Mahfouz'un “Kahire Üçlemesi” ni, aynı zamanda eski Arapça yazma geleneğinden aldığı baş, lirik, neredeyse fantastik bir rüya anlatısı sunuyor. Ve sonra kesimi yapmayan sürrealist Louis Aragon da var. Anglophone dünyasında büyük ölçüde ihmal edilen veya görsel bir sanat olarak görülen gerçeküstücülüğün 20. yüzyılda romana ne kadar önemli bir katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmak istediğim için pişmanım. Büyülü gerçekçilik gerçeküstücülükten çıktı.

Varsa, 18. ve 19. yüzyıllarda yazılan romanlar 20. yüzyılda bu edebi formda nasıl bir etki yarattı?

Roman, gerçekten 18. yüzyıldan başlayan popüler bir form. Ancak 19. yüzyılda gerçekten popüler hale geliyor ve okuryazarlık ve endüstrinin büyümesi, romanların daha büyük bir izleyici için daha büyük bir ölçekte üretilmesine izin veriyor. Bir bakıma, 20. yüzyıl romanı romanın başarısından sabırsız. Romanın sadece popüler bir sanat biçimi değil, tamamen ciddi bir sanat biçimi olduğunu kanıtlamak sabırsızdır. Roman aynı zamanda 19. yüzyılda ortaya çıkan siyasi ve sosyal düzenlemelere şüpheci; Bireyler için daha fazla özgürlük, cinsel özgürlükler, sanatsal özgürlükler ve tüm yaşanmış deneyimler hakkında konuşma özgürlüğü istemek. 19. yüzyıl romanları, Freud'un dediği gibi, bu dengenin bir yaşamın önkoşulu olduğunu söyleyerek, 20. yüzyılda “sıradan mutsuzluk” ya da belki de mutlu bir yaşam olduğunu söyleyerek, benlik ve toplum iddialarını dengeleme eğilimindeyse. Bu denge şüpheli hale gelir ve roman, işlerin dengenin dışına çıkma yollarını araştırır.

Gabriel García Márquez'in “Yüz Yıllık Yalnızlık” ya da Elsa Morante'nin kitabın son bölümünde yer alan “Tarihi” nin yüzyılın sonu hakkında ne?

Son bölüm, kitapların beni en sık şaşırttığı kısımdı. Kitabı nasıl bitireceğimi pek bilmiyordum. Bir pop şarkısının sona ermesi, solarak sona ermesi gerektiğini düşündüm, ancak güçlü bir koroya solmak zorundasınız. Olduğu gibi, kitap bana kitabı yazdığım kadar yazıyordu. İkinci Dünya Savaşı kitapları sonrası bir kişinin yaptığı gibi ortaya çıkıyor: Orta yaşa girmek ve zaten ayarlanmış birçok yönden geriye bakmak. İnovasyon modelleri olarak duran romanlar var, ancak şimdi daha eski romanlar. “Yüz Yıllık Yalnızlık” gibi bir kitaba ulaşırsınız, başlığı kendisini bir asırlık bir kitap olarak duyurur, ancak 20. yüzyıldan asla bahsetmez, ancak bir anlamda bir kitaptır. Yaşadığımız bu 100 yıldır. Ve bu bana iyi bir anlaşma yaptı. Georges Perec'in “Yaşam: Bir Kullanıcı Kılavuzu” veya Elsa Morante'nin “Tarihi” veya García Márquez'in romanı gibi kitapların özetlemeye çalışma kalitesine sahip ve bunu gerçekten beklememiştim. Kitabımın sonuna varıyordum ve aniden, yüzyılın son bölümünden birçok kitabın özetlemekle ilgili olduğunu fark ettim; Bitmekle ilgiliydi.

Romanın geleceği ve kültürel konuşmadaki yeri ile ilgili umutlarınız ve endişeleriniz nelerdir?

Romanın eğitimli sınıfların özel bir özelliği haline geldiğinden, biraz değerli hale geldiğinden ve toplumun daha büyük yaşamıyla ve modern toplumlarda ortaya çıkan bir dizi farklı insanla bağlantısını kaybettiğinden endişe ediyorum. .

Burada Amerika'da değişen zamanlarda yaşadığımıza dikkat ediyor ve bana ne kadar az sayıda roman olduğunu ve Dickens, kendi başına parlak bir stilist gibi – finansörler, scallywags ve utanmaz politikacılar ve ne yapacağınızı dikkate alıyor. Umarım bu romancılar ortaya çıkar. İnsanlar her zaman insanların artık uzun kitapları okumak için dayanıklılığa sahip olmadıkları hakkında konuşurlar, ancak daha sonra gerçekten çok uzun olan George Martin'in kitaplarınız var ve insanlar onları aşıyor gibi görünüyor. Bu kitaplar, bir iştahın kapsamlı olduğunu gösteren bir dizi karakter ve etkinliğe sahiptir. Ve son zamanlarda, Karl Ove Knausgård'ın “My Mücadelesi”. Bence, bir dereceye kadar, edebi romanın bir önceki yüzyılda başarı aralığından biraz gölgede bırakıldığını ve yeni bir temel, yeni bir duyarlılık ve yeni bir dünyaya cevap vermenin yeni bir yolu bulmakta zorlanıyor. yaşıyor.