Avusturya eski Şansölyesi Kurz'a yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle 8 ay denetimli serbestlik

Bakec

New member

Avusturya eski Şansölyesi Kurz'a yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle 8 ay denetimli serbestlik

Sebastian Kurz Cuma günü Viyana'da mahkemeye çıkacak

© AFP

Eski Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz (ÖVP), sözde İbiza olayıyla ilgili soruşturma komitesine yanlış beyanda bulunduğu için açılan ceza davasında suçlu bulundu. Cuma günü Viyana Bölge Ceza Mahkemesi tarafından ilk derece denetimli serbestlik nedeniyle sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar, bir devlet holding şirketinin denetim kuruluna atanmasına ilişkin açıklamalara; diğer suçlamalardan beraatler oldu. Karara itiraz edilebilir.

Savcılık, hapis cezasının ertelenmesini ve para cezası verilmesini talep ederken, savunma eski başbakanın beraatını talep etti. Yargıç Michael Radasztics, Kurz'u soruşturma komitesine yanıltıcı beyanlarda bulunmaktan suçlu buldu. Suçluluk kararı, devlet holding şirketi Öbag'in denetim kuruluna atanmasıyla ilgili. Örneğin Kurz, eski sırdaşı Thomas Schmid'in yönetim kuruluna atanması nedeniyle beraat etti.

Eski şansölye duruşma sırasında masumiyetini protesto etti. İddia makamı kapanış konuşmasında Kurz'un siyasi nedenlerle yalan ifade verdiğine şüphe olmadığını savundu. Aynı zamanda önemli mevkilerin atanmasını nasıl etkilediğine dair medyada çıkan olumsuz haberlerden de kaçınmak istiyordu.

İbiza olayı Avusturya'da siyasi bir depremi tetikledi ve ilk Kurz hükümetini devirdi. İspanya'nın İbiza adasında gizlice çekilen bir Haber, sağcı popülist FPÖ'den dönemin Şansölye Yardımcısı Heinz-Christian Strache'nin, 2017 parlamento seçimlerinden önce seçim yardımı karşılığında sözde bir Rus oligarkının yeğenine devlet sözleşmeleri vaat ettiğini gösteriyordu. Bunu çok sayıda Avusturyalı siyasetçiye yönelik soruşturmalar izledi.

Kurz, siyasetteki hızlı yükselişi nedeniyle uzun bir süre Avusturya'da ve yurt dışında övüldü ve Avrupalı muhafazakarların “dahisi” olarak anıldı: 2017'de 31 yaşındayken dünyanın en genç hükümet başkanı oldu. Kurz, 2021 yılında İbiza olayı nedeniyle siyaseti bıraktı ve şu anda bir dizi uluslararası şirkette çalışıyor. Ayrıca devlet fonlarını zimmete geçirmek suçundan da soruşturuluyor.

AFP

#Konular