Borrell, İsrail'in Refah'a saldırısı halinde “insani felaket” olacağı konusunda uyardı

Bakec

New member

Borrell, İsrail'in Refah'a saldırısı halinde “insani felaket” olacağı konusunda uyardı





İsrail'in Refah'a hava saldırısı sonrası yıkım

© AFP


İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine saldırı planları göz önüne alındığında, AB dış politika sorumlusu Josep Borrell de bir “insani felaket” konusunda uyardı. Borrell Cumartesi akşamı eski Twitter hesabı olan X'te “Birkaç AB üye ülkesinin ifade ettiği uyarılara katılıyorum” dedi. “İsrail'in Refah'a saldırması tarif edilemez bir insani felaket anlamına gelir.”





Borrell, Refah sınırındaki “Mısır'la da güçlü gerilimler” olabileceği konusunda uyardı. “Rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelerin yeniden başlatılması ve düşmanlıkların durdurulması, katliamı önlemenin tek yoludur.”


Filistin topraklarının diğer bölgelerinden gelen bir milyondan fazla mülteci, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları nedeniyle Refah'ta mahsur kaldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cuma günü ordusuna Refah'ta “halkı tahliye etmek ve Hamas taburlarını yok etmek için birleşik bir plan” sunmasını emretti.


Bu açıklamalar karşısında, böyle bir adıma karşı acil uluslararası uyarılar yapıldı. Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) diğer şeylerin yanı sıra Cumartesi günü bir “insani felaket” tehdidinin bulunduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Baerbock, Refah'taki sıkıntının “zaten inanılmaz” olduğunu açıkladı. 1,3 milyon insan çok küçük bir alanda oradaki çatışmalardan korunmak istedi ve “havaya karışamadı”.


Gazze Şeridi'ni kontrol eden radikal İslamcı grup Hamas, 7 Ekim'de İsrail'e benzeri görülmemiş, vahşi bir saldırı başlattı. İsrail raporlarına göre Gazze Şeridi'nde 1.160 civarında kişi öldürüldü, 250 kişi rehin alındı. İsrail daha sonra Hamas'ın imha edildiğini duyurdu ve Gazze Şeridi'nde büyük bir askeri operasyon başlattı. Hamas'ın bağımsız olarak doğrulanamayan son rakamlarına göre o tarihten bu yana burada 28.000'den fazla insan öldürüldü.


AFP

#Konular