Gabriela Ortiz ile bir konuşma – Sanat Gazetesi

Zoe

New member
Yerli Meksika'nın halk müziği ve enstrümanlarından büyük ölçüde etkilenen klasik bir bestecidir. Yol boyunca, bazı öğretmenler ve diğerleri eserlerinin çok egzotik olmaya karar verdiler.

Ancak bu ay Grammys'de, Gabriela Ortiz'in “Revolución Diamantina”, Meksika'nın 2019 adet “Glitter Devrimi” cinsiyet şiddeti hedefleyen feminist protestodan esinlenerek, iletken Gustavo Dudamel ve Los Melekler Philarmony için bir performans için biri de dahil olmak üzere üç ödül aldı.

60 yaşındaki Ortiz, uzun kariyeri ve son projeleri hakkında kampüste bir konuşma için Çarşamba günü Walter W. Naumburg müzik profesörü Alejandro L. Madrid'e katılacak. Carnegie Hall'un ikamet eden bestecisi olarak bir sezonu yeni bitiren Ortiz, uzun zamandır çalışmalarını Meksika'nın seslerini klasik müziğe aşılamaya adadı.

“Çocukluğum her zaman müzik etrafındaydı ve ailem Meksika'nın müziğini tanıtmaya adanmış ve adanmış Los Folkloristas adlı bu inanılmaz grubu kurdu” dedi. Latin Amerika'nın dört bir yanından halk enstrümanlarına sahip grup provaları, evinin film müziği olarak hizmet etti. “Bu inanılmaz müziği dinleyebildiğim ve nasıl oynayacağını öğrenebildiğim için çok minnettar ve şanslı hissettim” diye ekledi.

Meksika'da ve Latin Amerika ve Avrupa'da tanınmış olan Ortiz, Madrid'e göre Los Angeles ve New York'ta çeşitli orkestra komisyonları çizerek ABD'de aktif.

“Muhtemelen bugünün en başarılı Latin Amerikalı bestecisi” dedi. “Muhtemelen Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki orkestraların en önemli komisyonlarından bazılarını alan o.”

“Revolución Diamantina” Ortiz'in ilk tam orkestra eserleri albümüydü. Balesi, ilk olarak, kardeşi Rubén Ortiz-Torres, UC San Diego'da görsel sanatlar profesörü ve Houston Üniversitesi'nde Hispanik Araştırmalarında MD Anderson Profesörü olan Pulitzer ödüllü Meksikalı yazar Cristina Rivera Garza ile işbirliği içinde besteledi.

“Her zaman bir bale yazmak istedim. Başka bir hayatta bir flamenko dansçısı olurdu çünkü flamenko'yu seviyorum. Genel olarak dansı seviyorum. Bu benim ikinci tutkum, ”dedi Ortiz. Komisyonu La Filarmoni'nden aldığında, önemli bir konu hakkında bir bale yazma şansı olduğunu biliyordu.

Kardeşinin Glitter Paint'i içeren sanat eseri, onu Meksika'nın kadın hakları ve yasal korumalar için son protesto hareketi hakkında düşünmesine yol açtı.

Madrid, “Onları bir araya getiren, Latin Amerika'daki feminist dalgaya olan ilgileri ve Meksika'da kadınların hakların eşitliğini ve kadınlara yönelik şiddetin sonunu talep eden sokaklara çıktığı bu anla nasıl tezahür ettiği” dedi.

Feminist hareket, 17 yaşındaki bir kızın dört polis memuru tarafından tecavüze uğradığını bildirmesinin ardından 2019'da bir dizi protesto olarak başladı. Göstericiler otobüs duraklarını parçaladılar, polis karakollarının pencerelerini parçaladılar ve tarihi anıtlara grafiti boyadılar. Çoğunlukla kadınların kalabalıkları, ortalama 10 kadının ortalama olarak öldürüldüğü ve cinsiyetle ilgili cinayetlerin yüzde 98'inin saptırılmadığı bir bölgede cinsiyet şiddetine son vermeyi istedi.

Devrim, protestocuların polis memurlarını parıltı ile duş aldıkları gerçeğinden kazandı.

Ortiz, “Bu tür bir şiddeti anlıyorum çünkü ölü bir kızla uğraşmak zorunda olan annenin yerinde olmak istemem” dedi.

Yürüyüşler sırasında LA'da çalışmasına rağmen, Ortiz protestoculardan kayıtlar istedi ve binlerce yanıt aldı. “Bir noktada, bu kayıtlarla bir şeyler üretmek istedim” dedi. Kayıtlar daha sonra Garza tarafından yazılmış bir dramaturji içeren ödüllü bale bilgilendirecekti.

Madrid, “Revolución Diamantina”, Ortiz'in çağdaş konulara odaklanan ilk projesinden çok uzak. Bestecinin “únicamentte la Verdad” (“Sadece Gerçek”), Los Tigres del Norte'nin narkokorrido “Conclaybando y tración” (“Kaçaklama ve İvha”) grubundaki bir karakter olan Camelia La Texana'nın efsanevi köken hikayesi etrafında dönüyor. Ortiz ayrıca, köleleştirmeden kaçan ve Meksika'da özgür bir kasaba kuran 16. yüzyıl Afrikalı bir prens hakkında “Yanga” adlı bir koro kompozisyonu yazdı.

Madrid, “Her zaman mevcut dünyamız açısından değil, aynı zamanda siyaset açısından da çok önemli şeyler hakkında yazıyor” dedi. Müzik profesörü, Ortiz'i Sanat topluluğuna tanıtmak ve Boston'da yaklaşan bir “Revolución Diamantina” vitrini tartışmaya hevesli.

Kampüs etkinliği, David Rockefeller Latin Amerika Araştırmaları Merkezi, Müzik Bölümü, Romantik Diller ve Edebiyat Bölümü ve Konsülo General de México En Boston tarafından desteklenmektedir.

Madrid, öğrencilerin “bu geleneğin kendilerine ait olduğunu ve besteleyen, bu geleneğin bir parçası olan ve dünyanın her yerinden tüm bu sanatçılarla konuşan bir kadın olduğunu” umuyor.

Madrid, Ortiz'in Meksika'da birçok cam tavanı kırdığını söyledi; “duyulması gereken bir sesi var.”