Imani Perry lirik yeni kitap dokuma anıları, tarih – Sanat Gazetesi

Zoe

New member
Imani Perry genellikle büyükannesinin çocukken yatak odasında uyudu. Duvarlar grimsi, tavanda eksik olan, ısıdan tasarruf etmek için düşürülmüş bir karo. Bu boşluk sayesinde, odanın orijinal rengini görebiliyordu, parlak mavi “Ağustos ayında gökyüzü gibi”.

Son kitabı “Black in Blues” adlı Ulusal Kitap Ödülü sahibi yazar, siyah tarih ve kültür içindeki canlı rengin önemini dikkate almak için boşluğu bir “portal” olarak yeniden canlandırıyor. Perry anı ve tarihi, Afrika'dan, Atlantik'in karşısında ve siyah diasporanın gözünden Amerika'ya mavi tonlarını düşünmek için örüyor.

Gazete, Perry, Henry A. Morss Jr. ve Elisabeth W. Morss ile kadın, cinsiyet ve cinsellik ve Afrikalı ve Afrikalı Amerikan çalışmaları ve Carol K. Pforzheimer Profesörü Sanat Radcliffe Enstitüsü'nde onun hakkında konuştu. Yeni kitap, 2022 en çok satandan bu yana ilk “Güney to America”. Bu görüşme netlik ve uzunluk için düzenlenmiştir.

“Blues in Siyah” için yazma süreci nasıldı?

Afro -Amerikan sanatçısı Romare Bearden'den gerçekten ilham aldım. Müzik eleştirmeni ve romancı Albert Murray'in Romare Bearden'in kolaj yapma sürecini anlattığı bu makale var. Resme bakıyorsunuz ve bir şeyin bir görüntüsünü görüyorsunuz, ancak kestiği parçaların her biri kendi başlarına sanat eserleri.

Bearden için, estetiğin estetiğinin [classical jazz] görsel çalışmalarına girdi. Benim için her ikisi de yazılı işime böyle giriyor. Hem görsel sanatlardan hem de müzikten çok ilham aldığım kompozisyon parçasını almaya çalışıyorum.

Kitap hem bir anı hem de siyah tarih ve kültür dersi olarak okuyor. Kişisel deneyimlerinizde ve maviye olan bağlantılarınıza bu projeye bağlanmanız neden bu kadar önemliydi?

Yolumu algıladığım şeyin çoğu – ve sadece duygusal bir seviyede değil, duygusal, entelektüel ve manevi bir seviyeyi algılamak – mavi ile deneyimlere ve karşılaşmalara dayanıyordu. Yani, bu parça önemliydi.

Büyükannemin yatak odasında uyumanın bir sonucu olarak ortaya çıkan mavi ile hissettiğim ilişki önemliydi. Bazı açılardan, bu eksik karo ve tavanını düşünmem için bu yol haline gelen portal olarak görüyorum – sadece neden bu duyguyu ürettiğimi ve neden tüm bunları gördüğümü değil, sonra bir hikayeyi nasıl anlatacağımı buluyorum bunun hakkında.

Kitabınız, Blue'nun siyah yazarlar, akademisyenler ve sanatçılar tarafından sıklıkla yazıldığı ve araştırıldığı gerçeğinin altını çiziyor. Neden olduğunu düşünüyorsun?

Bir düzeyde, mavinin evrenselliği yüzünden. Yani, mavi dünyayı değerlendirir ve her gelenekte maviye referanslar bulabilirsiniz.

Özellikle, kara yaşamda, transatlantik köle ticaretinin gerçekliğinin ve limanlarla olan ilişkimizin bir sonucu olan şekil alan bir şey var. Bunlar besleyici, ibadet ve yansıma olan yerlerdi. Siyah hayatın bir su destanı olduğunu söylememin bir parçası. Felaket bölgesinin bu kavşağı, aynı zamanda insanların sürekli olarak manevi karşılaşmalara gittikleri bu yerler.

Kitabın başında bu siyah insan fikrini insanlık tarihinde nispeten yeni olarak netleştirmeye çalışıyorum. İnsanlar tüm bu diğer şeylerdi. Bu, İmparatorluk ve İmparatorluk felaketleri aracılığıyla ortaya çıkan bir kavramdır, ancak insanlar bunun anlamlı bir şey yapar.

Bu da mavi renk ile ilgilidir. Sanırım bu yüzden müzik Blues Music olarak biliniyordu. Mavi kontrapinal. Hem üzüntü hem de neşe rengi. Terör olarak suyun rengi, aynı zamanda olasılık olarak.

“Mavi çelişkilidir. Hem üzüntü hem de neşe rengi. Terör olarak suyun rengi, aynı zamanda olasılık olarak. ”
“Blues in Blues” ın başlarında şöyle yazıyorsunuz: “Siyah zor kazanılmış bir aşktı. Ama her şeyden önce, mavi blues – kesinlikle parlak gökyüzü, derin su ve melankolik – bizi hiç terk etmedi… Siyah mavi, çok önce gerçekten daha az bir şey değildir. Herkes maviyi sever. Olabildiğince insandır. Ama herkes Siyah'ı sevmiyor – birçoğu bundan nefret ediyor – ve bu insanlık dışı. ” Bu güçlü pasajı araştırabilir misin?

Özünde, insanları büyüleyen bu renk olduğunu açıkça belirtmek istiyorum çünkü bu evrensel bir insan deneyimi. Suları görüyoruz ve gökyüzünü görüyoruz. Ve bu bizim üzerimizde çalışıyor.

O zaman, bozulma ve hakaret anlamına gelen insanların bu sınıflandırmasına sahipsiniz. Fakat insan olduğumuz için, anlamlı bir şey – bu durumdan bile – ve kültür ve sanat yaratıyoruz. Tüm bunlar bir kerede siyah insanların insanlığının doluluğu ve aynı zamanda bu evrensel olarak büyüleyici renkle bir ilişki kurması konusunda bir ısrar.

Daha sonra Blues'un canlanmasını ve 1970'lerde ve 1980'lerde siyah kadınlar tarafından yazmanın rönesansını tartışıyorsunuz. Neden bunun mavi renk, ses ve sanat için bu kadar farklı bir dönem olduğunu hissediyorsunuz?

Bir anlamda, ana akım sivil haklar hareketi bir zeytin dalıdır. Bu haklar üzerinde bir ısrar, ama aynı zamanda siyah Amerikalılardan, bazı yasal kazançlarla, aynı zamanda birçok durumda, ister beyaz uçuş ya da sivil haklara karşı tepki olsun, birçok durumda aynı zamanda bir zeytin dalıdır. Sonra siyah topluluklarda içe dönük bir an var. Sanatsal yapımın bu olağanüstü köpürmesi var.

Siyah kadınlar için bu da özellikle önemli hale geliyor, çünkü kadın hareketimiz, eşcinsel hakları hareketinin başlangıcı ve siyah güç vardı. Bütün bu hareketler, ses ve mekan bulan, marjlarda bulunan insanlardır.

Özgürlüğün gücünün bu kombinasyonunda, yaratıcı üretimin bu güzel patlak vermesini ve ana yayın evlerine ilk kez erişim elde edersiniz. Benim için, yaşlanırken bu iş tam anlamıyla yapıldı. 1972'de doğdum ve 70'lerin tüm bu eserleri etrafımdaydı. Kendimi çok tutkulu hissettiğim bir mirastı.

Okuyucuların bu son projeden ne almasını umuyorsunuz?

Kitaplarımı her zaman eserler olarak düşünüyorum ve umarım insanlar onları ilginç ve zevkli veya en azından hareketli bulurlar. Ama her şeyden çok, onları yaşamaya ve diğer çalışmalara eşlik eden parçalar olarak düşünüyorum. Umarım okuyucularım bir pasaj okuyacaklar ve sonra dünyada dışarı çıkacaklar ve bir şey mavi karşılaşma biçiminde yankılanacak ve fikirleri teşvik edecek ya da bir şekilde beslenecek, iyileştirme veya ilham verici olacak.

Tüm kitaplarım ve sınıftaki çalışmalarımla – her zaman hem bir gelenek hem de bir sohbette duruyorum. Her zaman şimdiki, geçmiş ve gelecekteki diğer insanlarla bu bağlantı ipliklerini vurgulamaya çalışıyorum. Kitabı okuyan insanlara benimle sohbet etmek için davet etmek istiyorum.