JPMorgan’a göre Bitcoin üretim maliyeti, 13.000 dolara düştü

Mustafa

New member
Investing.com – JPMorgan (NYSE:JPM) tarafınca yayımlanan raporda Bitcoin’in üretim maliyetinin Haziran ayındaki yaklaşık 24.000 dolardan yüzde 50’ye yakın düşerek şu an 13.000 dolar olabileceği vurgulandı.

JPMorgan stratejistleri, BTC üretim maliyetindeki düşüş kestirimlerini, Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’nde gösterilen elektrik kullanmasındaki düşüşe dayandırıyorlar. bu vakitteki elektrik kullanmasındaki düşüklük ise evvelki devirlerde görülen küçük çaplı madencilerin faaliyetlerini durdurmalarının bilakis Bitcoin madencilerinin daha verimli madencilik ekipmanları kullanarak kârlılıklarını müdafaa eforlarına bağlanıyor. Lakin JPMorgan uzmanları, bu durumu Bitcoin fiyat artışı önünde bir pürüz olarak yorumladı.

Bitcoin üretim maliyetinin düşmesi, BTC fiyatı üzerinde olumsuz bir tesire mi sahip?

JPMorgan stratejistleri, yayımladıkları raporda daha verimli ekipmanların kullanılmasının şirketlerin kârlılığına müspet tesir ettiğini ve maliyetlerini karşılamak için Bitcoin’lerini satma baskısının azalabileceğini kabul ediyor. Öbür yandan uzmanlar üretim maliyetindeki düşüşün Bitcoin fiyatı için olumsuzluk yaratabileceği konusunda uyarıyor. Bu münasebetlerini ise BTC üretim maliyetinin ayı piyasasında yatırımcılar tarafınca BTC fiyat aralığının alt sonu olarak algılanabileceğine bağlıyor.

JPMorgan stratejistleri, geçen ayki raporlarında madencilik şirketleri tarafınca yapılan Bitcoin satışlarının, 3. çeyrekte BTC fiyatı üzerinde baskı yapmaya devam edebileceği varsayımında bulunmuştu. Kripto sanayisinin değerli madencilik şirketlerinden Core Scientific Inc. geçen hafta, Bitcoin varlıklarının birçoklarını Haziran ayında sattığını bildirdi. Bunun yanında geçtiğimiz aylarda birfazlaca madencilik şirketi de Bitcoin satışlarını duyurdu. Bitcoin fiyat düşüşünden en hayli etkilenen halka açık madencilik şirketleri ise payları yılbaşından bu yana yüzde 76 düşen Marathon Digital Holdings, yüzde 78 kıymet kaybı bakılırsan, Riot Blockchain ve yüzde 86 bedel kaybeden Core Scientific vardı.

Bitcoin, Kasım 2021 periyodunda 69.000 dolarlık rekor düzeyine ulaştıktan daha sonra ABD Fed’in enflasyonla çaba gayretleri kapsamında sıkılaştırıcı para siyasetine geçmesiyle düşüş trendine girdi. Bu süreçte yüzde 70 paha kaybı bakılırsan Bitcoin, piyasanın geri kalanın sert düşüşüne öncülük etti. Ayrıyeten piyasanın ani geri çekilmesi karşısında ağırlaşan şartları karşılayamayan birfazlaca kripto şirketi, iflasın eşiğine geldi, hatta birkaçı iflas müracaatında bulundu.

Bitcoin fiyatında son durum

Bitcoin (BTC), bugün 20.000 dolar düzeyinde süreç görürken dün ABD enflasyonunun son 40 yılın en yüksek düzeyine ulaşmasının akabinde görülen volatilitede 18.900 dolara kadar sarktıktan daha sonra bir ölçü toparlanma gördü.

Yazar: Günay Caymaz