Kurgu, keder ve en önemlisi 'radikal dürüstlük' – Sanat Gazetesi

Zoe

New member
Chimamanda Ngozi Adichie için kurgu bir çağrıdır. Geçen hafta, eski Radcliffe Üyesi ve 2018 Sınıf Günü konuşmacısı, mesleğinde, yapımda 10 yıldan fazla bir kitap olan “Dream Count” un yayınlanmasıyla başka bir kilometre taşını işaretlemek için Sanat Meydanı'nı ziyaret etti.

Dört romanın yazarı Adichie, üçüncü, eleştirmenlerce beğenilen “Americanah” ı yayınladı. Bir süredir başka bir şey olmayacağından endişe etti.

“Dream Count” “aslında benim için oldukça duygusal bir an çünkü bazı açılardan, aslında bir roman yazdığım inanamıyorum,” dedi Adichie, ilk cemaat kilisesinde toplanan dolu bir kalabalığa Sanat Book Store'un sponsorluğunda bir etkinlik için toplandığını söyledi. “Bir noktada, tekrar bir roman yazacağımdan emin değildim ve dehşete kapıldım. Dayanılmaz bir düşünceydi. Ve bu yüzden burada olmak, insanların gerçekten çıkmasını ve bu roman hakkında konuşmamı duymak için bu büyük şükran hissediyorum.”

“Dream Count”, birbirine bağlı dört kadını zorluklarla sevgi ve kendini keşfettikçe takip ediyor. Hikayesi kitabı açan birincisi, ABD'de yaşayan ayrıcalıklı bir geçmişe sahip Nijeryalı bir seyahat yazarı olan Chiamaka, anlatı da Nijerya'da yaşayan hiper bağımsız kuzeni Omselogor'u takip ediyor; Washington'da hayatı pek planlamayacak Nijeryalı bir avukat olan Zikora; ve trajedisi karakterleri birleştiren Chiamaka'nın gine hizmetçisi Kadiatou.

Kilisenin 600 koltuklu toplantı evi alanını dolduran seyirci üyelerine, “Kurgu söz konusu olduğunda, bunun mesele bırakmanız gerektiğidir. Sizi götürürse gitsin nereye gitmeye istekli olmalısınız,” dedi Adichie kilisenin 600 koltuklu toplantı evi alanını dolduran seyirci üyelerine.

Zemin, Adichie'nin söylediği gibi, “dünya kısaca durdu ve o kadar gerçeküstü ve eşsizdi ki, insanlar her türlü yolla tepki gösterdi.” Yine de, romancı zihninde sadece Covid'den çok daha fazlası vardı.

Yeni kitap “birçok şey hakkında” dedi Adichie. “Bu, önderlik edebileceğimiz diğer yaşamları düşünmekle ilgilidir. Bazen, kendi yaşamlarımızdan memnun olsak bile, hala kaderimizin bizi alabileceği diğer yolları hayal ediyoruz. Ve bence bu da kendini ne kadar bildiğini, kişinin diğer insanları ne kadar tanıdığını bilmekle ilgilidir.”

Adichie, “Rüya Sayısı” kısmen gizli iç gerçekleri ortaya çıkaran kişisel şoklarla şekillendi. 2020'de, babası böbrek hastalığı komplikasyonlarından öldüğünde, kederinin yoğunluğu onu şaşırttı. Beklediği uyuşma yerine, ağlamaya ve zemini vurmaya başladı.

“Babam öldükten sonra kendini tanımayı düşünmeye başladım” dedi. “Kendimi sevginin ne olduğunu düşünürken buldum ve sonuçlarımdan biri, bir insanı sevmenin onları tanımaya çalışmak olması. Ama aynı zamanda, aslında kendimizi bile ne kadar bildiğimizle sınırlı olduğumuzu düşünüyorum. Kendimizi şaşırtabileceğimiz gerçeği benim için sonsuza dek büyüleyici.”

Etkinliğin Soru -Cevapları sırasında, uzun zamandır hayranlar ve yeni okuyucular Adichie'yi zengin karakterleri ve anlatı becerileri için övdü. Bazıları siyasi belirsizlikle başa çıkmak için tavsiye istedi. Bir hevesli romancı, çok fazla şey vermeden nasıl kurgunun yazılacağını bilmek istedi.

“Bence kendinizi çok fazla vermek zorundasın,” diye yanıtladı Adichie. “Kurgu benim mesleğim. Sanırım burada olmamın nedeni bu… ve bu yüzden kurgu yazarken izleyicimi düşünmüyorum. Gerçekten bu harika, büyülü yerde askıya alınmış gibi hissediyorum.”

“Kurgu söz konusu olduğunda, tüm mesele bırakmanız gerektiğidir. Sizi götürürse götürsün nereye gitmeye istekli olmalısınız. Bence iyi kurgu yazmanın temel gereksinimi – belirli bir tür gerçek, belirli bir tür, radikal dürüstlük olarak adlandırmayı sevdiğim şey.”

Adichie ilk çocuğunu, bir kızını, 2016 yılında, ardından 2024'te ikiz erkekleri doğurdu. Aile hayatı ile çalışmayı dengelemeyi sordu, “Annelik hayatımda yaşadığım en büyük ders, ama bir maliyetle geliyor. Bir süre için geri adım atmanız gereken şeyler, bir süre boyunca geri çekildiğimi hissettiğimde. Yazım olmasa bile yazıma hizmet etti.