Kuzey Ren-Vestfalya'da kreş anlaşmazlığı: Bir baba dehşetini dile getiriyor

Bakec

New member
Kreş anlaşmazlığına ilişkin konuk yorumu
Çocuklar, profesyoneller ve toplumun tamamı için bir felaket

Mevcut bağlantıyı kopyala

Kuzey Ren-Vestfalya'da bir kreş öğretmeninin 60'a kadar çocuğa bakması gerekiyor. Ebeveynler bu planlara karşı çıkıyor. Düsseldorflu bir baba olan Alex Liefermann, çocukların sağlığının risk altında olduğunu düşünüyor.

41 yaşındaki Alex Liefermann, sanatçı desteğinde çalışıyor. 15 ve 5 yaşlarında iki oğlu var. Liefermann, oğlunun Düsseldorf'taki AWO kreşinde ebeveyn temsilcisi olarak görev yapıyor. İki yıldır kreş acil durumuyla mücadele ediyor.

Kuzey Ren-Vestfalya hükümetinin hazırladığı bir taslakta, kreşlerde personel sıkıntısı olması durumunda, ek personel olarak adlandırılan bir uzmanın 60'a kadar çocuğa bakması öngörülüyor. Uzmanlar sekiz çocuğa bir uzman öneriyor. Kuzey Ren-Vestfalya'daki ebeveynler, kreşlerdeki personel gereksinimlerinin hafifletilmesi için bu öneriye karşı bir imza kampanyası başlattı. Liefermann bu teklif karşısında öfkeli ve hayal kırıklığına uğradı ama her şeyden önce çocuklarının geleceği konusunda endişeliydi.

Konuşamıyorum. Aile bakanlığının planları, ne pahasına olursa olsun bakım anlamına geliyor; çocuklar, vasıflı işçiler ve kalite pahasına. Bu bir durum değil, çocuklar park halinde kalıyor, eğitimciler rahatlamak yerine aşırı yükleniyor. Bunun ne insani ne de saygılı bir yanı var, eğitimle, bakımla da alakası yok.

İşler iyileşmek yerine daha da kötüye gidiyor. Kuzey Ren-Vestfalya'da olup bitenler çocuklar, vasıflı işçiler ve bir bütün olarak toplum için bir felakettir. Dehşete düştüm! Bu toplumun geleceği olan çocuklarımız, sadece bakımı değil, en iyi eğitim standartlarına dayalı, kaliteli bir eğitimi de hak ediyor.

Düsseldorf'tan Alex Liefermann, bir AWO kreşinde ebeveyn temsilcisidir

© özel

Çocuklarımızın sağlığı risk altında

Çocukların özellikle dil gelişimi söz konusu olduğunda yakınlığa, ilgiye ve bireysel desteğe ihtiyaçları vardır. Pisa çalışmasının da gösterdiği gibi, dört gençten biri zaten düzgün okuyamıyor. Okumayı öğrenmenin temelleri kreşte atılır. Peki tek bir öğretmen 60 çocuğa bakmak zorundayken bu nasıl işleyecek? Kreşteki günlük yaşam, normal grup büyüklüğünde bile genellikle çalkantılıdır. Bir çocuk ağladığında, bir diğeri tuvalete gitmek zorunda kaldığında ve üçüncü grup masalarda el sanatları yaparken herkesi ağırlamak zor oluyor. 60 çocukla bu imkansız hale geliyor.

18 Nisan 2024, 20:12

Alex Liefermann, Düsseldorf'taki pazar meydanında bir posterle duruyor

Yetiştirilme

Baba kreşteki acil duruma karşı bir gösteri düzenliyor; oraya vardığında şok oluyor

Bir çocuğun yardıma ihtiyacı olursa veya yaralanırsa ne olur? Veya bir çocuğun zorlu davranışları nedeniyle daha fazla ilgiye ihtiyacı olduğunda? Böyle bir durumda tek bir öğretmenin herkese göz kulak olması mümkün değildir. Bu durum çocukların güvenliğinin yanı sıra duygusal ve sosyal gelişimlerini de tehlikeye atıyor.

Kita: eğitim ve destek yeri

Bir kreş bir depolama yeri değil, bir eğitim ve destek yeri olmalıdır. Ancak bu koşullar altında eğitim çalışması artık mümkün olmayacaktır. Bakımın kalitesi, çocuklarımızın zararına olacak şekilde büyük ölçüde düşecektir.

Bu düzenleme eğitimciler açısından da felaket olacaktır. İş yükü halihazırda çok yüksek ve birçok vasıflı işçi, sınırlarının sınırında çalışıyor. Tükenmişlik ve sağlık sorunları riski önemli ölçüde artacaktır. Aynı zamanda pek çok vasıflı işçi, halihazırda vasıflı işçi sıkıntısı çeken mesleği bırakabilir. Böyle işleyen bir bakım sistemi nasıl sürdürülmelidir?

Ebeveynler sisteme olan güvenini kaybediyor

Böyle bir düzenleme varken ailelerin nasıl hala bakım sistemine güven duyabildiğini merak ediyorum. Pek çok ebeveyn, çocuklarının kreşte mümkün olan en iyi desteği alıp almayacağı konusunda zaten şüpheci. Bakım bu düzeyde gerçekleşirse, ebeveynler bakımı giderek daha fazla kendileri organize etmek zorunda kalacaklardır; bu da çok büyük bir ek yük olacaktır.

Politikacılar artık sistemi daha da fazla zorlayan kısa vadeli acil durum çözümlerine güvenmemeli. Gerçek reformlara ihtiyaç var: daha iyi maaş, eğitimcilerin daha fazla tanınması ve hepsinden önemlisi daha fazla personel. Çocuklarımıza hak ettikleri eğitim ve bakımı, bakıcılara ise ihtiyaç duydukları çalışma koşullarını ancak bu şekilde sunabiliriz.

28 Kasım 2023, 16:25

Heike Beddig kucağında kızıyla mutfakta

430.000 yer eksik

Kreş krizi – çocuk bakımında yanlış olan ne? Ebeveynlere ve çalışanlara ne yapıyor?

Planlanan düzenleme sadece geriye doğru bir adım değil, aynı zamanda çocuklarımız, uzmanlar ve tüm bakım sistemi için de risk teşkil ediyor. Bir baba olarak sorumluları acilen bu tedbiri yeniden düşünmeye ve sürdürülebilir çözümlere odaklanmaya çağırıyorum.