Pleiss: Euroleague şampiyonu unvanımızı korumak istiyoruz

Yasmin

New member
Daha evvel Galatasaray’da da forma giyen Tibor Pleiss’ın Türkiye’ye yabancı olmadığını söyleyen Nazlıcan Elestekin, Pleiss’a Türkiye ve Türk basketbolu hakkındaki niyetlerini sordu.

“TÜRKİYE’DE 5. YILIM, NAVİGASYONA GEREKSİNİMİM YOK”

“Çok fazla söyleyecek şey yok. Burayı seviyorum. Beşerler fazlaca dostça davranıyor ve kibar. Yolda yürürken beşerler bana selam veriyor ve sıcak davranıyor. Doğal ki yemekler fazlaca hoş, basketbolda da inanılmaz bir taraftar kümesi var. Çok his dolu ve tutkulular, basketboldan keyif alıyorlar. Salonda yaratılan atmosferden keyif alıyorlar. Türkiye’de 5. yılım, artık her şeyi biliyorum. Yemek yemek istersem nereye gideceğimi biliyorum. Benim kentim üzere. Bir yere giderken artık navigasyona gereksinimim yok. Nerede ne vakit Trafik olacağını bile biliyorum. Trafik olunca nereden kaçacağımı fazlaca âlâ biliyorum.” diye cevapladı.

Gökhan German, Tibor Pleiss’a; Anadolu Efes formasıyla Euroleague şampiyonluk kupasını kendi meskeninde, Köln’de kaldırmanın nasıl bir his olduğunu sordu.

“KÖLN’DE EUROLEAGUE ŞAMPİYONU OLMAK DÜŞ GİBİYDİ”

“Aslında hislerimi söz edecek sözler bulamıyorum. Çok çabuk ve süratli oldu. Hala tam olarak neler yaşadığımı hatırlamak için vakte gereksinimim var. Mesleğim ’10 sene daha sonra’ bitince bir daha bu anı hatırlayacağım. Benim için his doluydu. Doğup büyüdüğüm, basketbola başladığım kent Köln. Ailem, arkadaşlarım orada. Beni epey desteklediler. Şampiyon olduktan daha sonra herkes beni tebrik ediyordu. Çok fazla his vardı. Benim için bir hayaldi ve düş gerçek oldu.” tabirlerini kullandı.

Nazlı Elestekin, Pleiss’e basketbol oynamaya nasıl karar verdiğini sordu.

“ANNEM ‘SANA YENİ BİR SPOR BULDUM’ DEDİ…”

“Daha evvel futbol oynuyordum. Makus değildim aslında ancak uzun boyluydum. Babam herkes üzere futbolu epey seviyordu. Her küçük çocuk futbolla spora başlıyor, daha sonra öbür sporlara geçiyor. Bir gün futbol oynamamaya karar verdim. Çok eğlenmiyordum, defansta oynuyordum ve top hayli fazla bana gelmiyordu. Bir gün annem bana ‘sana yeni bir spor buldum’ dedi. Basketbolda da bütün öyküm bu biçimde başladı.” açıklamasında bulundu.

Gökhan German, Sertaç Ünlü’nün Barcelona’ya transferi daha sonrası Alman pivotun Anadolu Efes’teki yeni rolünü sordu. Tibor Pleiss’ın sorumlulukları ve dakikaları arttı…

“4 yıldır buradayım, daha evvel de sorumluluklarım vardı. Geçen yıl zordu, sakatlıkları niçiniyle döneme âlâ başlayamamıştık. Ben yalnızca basketbol oynuyorum ve aldığım müddetle de fazlaca ilgilenmiyorum. Biz bir takımız! kimi vakit Dunston uygun oynuyor, kimi vakit ben, kimi vakit bir oburu… Biz bir aile üzereyiz. Ne kadar oynadığım kıymetli değil. Doğal ki daha epeyce oynamak isterim lakin kim güzel oynarsa o alanda daha epey kalıyor. Birtakım kadrolarda kıskançlık oluyor ancak bizde o denli bir şey yok. Herkes birbirine ve ekibe yardımcı olmaya çalışıyor. Kadro olarak başarılı olmak için çabalıyoruz.” dedi.

Nazlı Elestekin, Tibor Pleiss’a Almanya Ulusal Ekibi’nde oynamanın nasıl bir his ve deneyim olduğunu sordu.

“Milli ekipte olmak hoş, orada herkes Almanca konuşuyor. Ben 10 yıldır yurt haricindeyım ve anlaşabilmek için İngilizce konuşmak zorundayım. Ulusal kadroda olmayı bu niçinle seviyorum. Orada kendi ülkendeki oyuncularla oynuyorsun ve uluslar ortası bir arenadasın. Ülkeni temsil ediyorsun. Herkes tıpkı amaç için savaşıyor. Kimin ne kadar sayı attığı değersiz. Tıpkı burası üzere, herkes başarılı olmak için savaşıyor.” diye cevapladı.

Gökhan German, Pleiss’ın sakin bulunmasına değindi… Saha ortasında hiç sonlanmayan Alman pivotun saha haricinde, gerçek hayatta da sakin biri olup olmadığını merak etti.

“İNSAN GENÇKEN DAHA DUYGUSAL OLUYOR”

“Aslında daha evvelce sinirleniyordum. İnsan gençken daha duygusal oluyor. Çok kızıyordum. örneğin birine blok yaptığımda çılgınca bağırıyordum. Bu da benim gücümü alıyordu. Sonlanıp çılgına dönünce yoruluyordum… Bunu farkına vardım. Çok fazla hislerimi göstermezsem, sakin kalırsam; berbat bir şey olsa bile bunu geride bırakırsam daha yeterli oynadığımı gördüm. Aslında bu da olgunlaşmayla ilgili sanırım. Alanda makûs bir şey olursa artık onu geride bırakıyorum ve önüme bakıyorum. Artık olgunlaştım.” sözlerini kullandı.

Nazlı Elestekin, Tibor Pleiss’ın basketbol mesleği bitmiş olduğinde neler yapacağını sordu. bir daha basketbolun ortasında kalacak mıydı?

Tek temennisi “İnşallah” demek oldu…

Gökhan German geçtiğimiz 3 sene ortasında Anadolu Efes’in Euroleague’i domine etmesine vurgu yaptı. Lakin bu yıl işler güzel gitmedi. Ancak hala bahtları var, Alman pivota Anadolu Efes’in şampiyonluk unvanını koruyup koruyamayacağını sordu.

“ŞAMPİYON UNVANINI KORUMAK, ŞAMPİYON OLMAKTAN DAHA ZOR”

“Her şey mümkün. Öbür kadrolar gelişiyor, âlâ oyuncular transfer ediyor. Düzey atlamaya çalışıyor. Bizim işimiz de natürel ki zorlaşıyor. Herkes Euroleague şampiyonunu yenmek istiyor. Haliyle işimiz de geçen döneme kıyasla daha güç. Şampiyon unvanını korumak, şampiyon olmaktan daha sıkıntı. Zira herkes hükümdarı yenmek istiyor. Şampiyonluk unvanını korumak kolay değil. Taraftarlar gelip bir daha kazanmamız gerekiyor diyor. Bunun için de en az geçen yılki kadar savaşmamız gerekiyor. Geçen yıl da yeterli başlamamıştık. Toplantılar yapıyorduk, sorunlarımızı konuşuyorduk. İniş çıkışlar hayatıştık. Artık de emsal bir devirden geçiyoruz. kimi vakit güzel, kimi vakit berbat maçlarımız oluyor. Dört yıldır birlikteiz ve dört yıldır tıpkı basketbolu oynuyoruz. olağan olarak bizim maçlarımızı izleyip ‘bu biçimde hamle ediyorlar, onları bu biçimde savunmalıyız’ diyorlardır. Onlar bize çalışıyor, biz de onlara çalışıyoruz.” diye deklare etti.

Nazlı Elestekin, Tibor Pleiss’a Basketbol Harika Ligi hakkındaki kanılarını sordu.

Anadolu Efes’in en büyük rakibi hangi kadro, çekindikleri bir kadro var mıydı?

“Çekindiğim var diyemem lakin tehlikeli gruplar var. İsim vermek güç, play-off barajı ortasındaki her kadro tehlikeli! Bu basketbol ve birinin uygun günü, ötekinin makûs günü olabilir. Ve maçın sonunda da favori grup kaybedebilir” dedi.

BAŞANTRENÖR ERGİN ATAMAN’LA ORTASI NASIL?

Gökhan German, Alman pivota, daha evvel Galatasaray’da da birlikte çalıştığı başantrenör Ergin Ataman hakkında neler düşündüğünü sordu. Ortalarında nasıl bir münasebet var?

“Aramız hoş. Hala burada olduğuma göre aramız yeterli diyebilirim. Daha bir yere gitmedim, birlikte çalışıyoruz.” tabirlerini kullandı.

Ataköy’de yaşadığını, denize yakın olduğunu lakin denizin yüzmek için yeteri kadar pak olmadığını belirten Tibor Pleiss; “Denize yakın olmak hoş fakat yüzememek makûs. Üzücü bir durum aslında. her insanın etraf şuurunda olması gerekiyor. Her yerde çöp kutuları var lakin beşerler çöplerini yere atıyor. Tek yapmaları gereken çöpü, çöp tenekesine atmak! Bu hakikaten üzücü bir durum. Ben evdeyken çöpümü yere atmıyorum ötürüsıyla dışardayken de atmamalıyım. Herkes bunun şuurunda olmalı…” açıklamasını yaptı.

“Almanya natürel biraz daha âlâ fakat orada da bilinçsiz davrananlar var. Hiç Japonya’da yaşamadım ancak Japonya’da durum daha düzgünmüş. Hatta en güzeliymiş…” dedi.

KISA KISA…

En sevdiği yemek? “Kebap.”

Türkiye’de kalmayı düşünüyor mu? “Umarım kalırım.”