Ramazan'dan önce ateşkes umudu neredeyse yok – İsrail, Hamas'ı abluka yapmakla suçluyor
Tapınak Dağı ile Kudüs'ün Eski Şehri'nin görünümü
© AFP
Müslümanların oruç ayı olan Ramazan ayı başlamadan önce, Orta Doğu'da gerilimin daha da artacağına dair korkular artıyor: İsrail kaynaklarına göre İslamcı Hamas, ateşkes ve Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin serbest bırakılması yönündeki müzakereleri engelliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın anlaşmayla “ilgilenmiyor” gibi göründüğünü söyledi. ABD Başkanı Joe Biden da hafta sonu İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmaya ilişkin şüphelerini dile getirdi.
Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in “farklılıkları azaltmak ve anlaşmaya varmak” için arabulucularla temas halinde olduğunu söyledi. Ancak radikal İslamcı Filistin örgütü, “anlaşmayla ilgilenmeyen biri gibi” tavrını sürdürüyor ve Müslümanların oruç tuttuğu Ramazan ayında bölgedeki havayı daha da alevlendirmeye çalışıyor.
İsrail hükümetine göre, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad ve ABD dış istihbarat teşkilatı CIA'nın başkanları David Barnea ve William Burns, Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin bir anlaşmaya ilişkin müzakereleri ilerletmek üzere Cuma günü bir araya geldi. Toplantının nerede yapıldığı bilinmiyor.
Hamas, kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesi ve Filistin topraklarında yeniden yapılanmanın başlatılmasını talep ediyor. İsrail bunu reddediyor ve ayrıca Hamas'ın hâlâ hayatta olan rehinelerin listesini vermemesini eleştiriyor.
ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda haftalardır süren zorlu görüşmeler, İsrail hükümetinin önceki tepkilerinin “asgari şartları karşılamadığı” gerekçesiyle Perşembe günü Hamas tarafından yarıda kesildi. Birçoğu böyle bir anlaşmanın Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım ulaşmasını ve Hamas rehinelerinin serbest bırakılmasını umuyordu.
ABD Başkanı Biden, Cuma günü Ramazan'ın başlamasından önce ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması umutlarını çoktan söndürmüştü. Şansın “düşük” olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, müzakerelerdeki sorunun Hamas olduğunu söyledi. “Top onların sahasında.”
Katar'da yaşayan Hamas lideri İsmail Haniye'nin Ramazan ayı başında tüm Filistinlileri Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya akın etmeye çağırmasının ardından, Ramazan ayında olayların daha da tırmanacağı yönündeki korkular arttı. Müslümanların oruç ayı, hilalin görülmesine bağlı olarak Pazartesi veya Pazar akşamı başlar.
Gazze Şeridi'nde çatışmalar ve ateşkes için hummalı çalışmalar devam ederken, Gazze Şeridi'nde acı çeken halklara yönelik ilk ikmal gemisi Kıbrıs'a yüklendi. ABD'li yardım kuruluşu World Central Kitchen, Kıbrıs'ın Larnaka limanındaki yardım malzemelerini Gazze Şeridi'nin kuzeyine doğru yola çıkmaya hazır bir gemiye yüklediğini duyurdu.
“Pilot operasyon”, aralarında Almanya'nın da bulunduğu çok sayıda devletin Kıbrıs'tan Gazze Şeridi'ne bir deniz yardım koridoru açıldığını duyurmasının ardından başlatıldı. Ancak ABD'den gelen bilgilere göre Gazze Şeridi açıklarında yapılması planlanan iskelenin inşaatı haftalar sürecek.
Yardım kuruluşları haftalardır Filistin topraklarında kıtlık uyarısında bulunuyor. Sivil nüfusun yaşadığı felaket durumu göz önüne alındığında, Kanada ve İsveç Cumartesi günü tartışmalı BM Filistin yardım kuruluşu UNRWA'ya ödeme yapmaya devam edeceklerini duyurdu.
Stockholm hükümeti, 200 milyon kronluk (yaklaşık 18 milyon euro) ilk ödemenin “harcamaların ve çalışanların kapsamlı bir incelemesiyle” bağlantılı olacağını vurguladı. Ocak ayında UNRWA'ya yönelik ciddi iddialar ortaya atıldı: 12 çalışanının, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş büyük saldırısına karıştığı söylendi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, iki ülkeyi BM Filistin Yardım Ajansı'na yeniden ödeme yapmaya başlamasını eleştirerek, onları “UNRWA personelinin terör faaliyetlerine katılımını görmezden gelmekle” suçladı.
İsrail raporlarına göre, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan Hamas savaşçıları 7 Ekim'de İsrail'e yönelik vahşi saldırısında yaklaşık 1.160 kişiyi öldürdü, 250 civarında kişiyi de rehin aldı. Buna göre Hamas'ın elinde halen 130 rehine bulunuyor, bunlardan 31'inin öldüğü belirtiliyor.
O tarihten bu yana İsrail, Gazze Şeridi'nde büyük askeri operasyon gerçekleştirdi. Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı'nın bağımsız olarak doğrulanamayan bilgilerine göre şu ana kadar 30.900'den fazla insan öldürüldü.
AFP
#Konular