Sağcı sahneden çekilin: Bu dövme stüdyosu imparatorluk kartallarını pantere dönüştürüyor

Bakec

New member
Sağcı sahneden çekilin
Bu dövme stüdyosu imparatorluk kartallarını pantere dönüştürüyor

Mevcut bağlantıyı kopyala

Elveda gamalı haç: Siegen'deki dövme sanatçıları, aşırı sağcı çevreyi terk edenlerin geçmişlerini geride bırakmalarına mürekkeple yardım ediyor.

Michael biraz tereddüt ederek kot pantolonunu indiriyor. 37 yaşındaki adam genellikle toplum içinde kıyafet değiştirmekten kaçınıyor. Kot pantolonunun altındaki şeyle ilgili utanç çok büyük: Uyluğunda gamalı haçlı bir imparatorluk kartalı dövmesi var. Sembol, 20'li yaşlarının başında dört yıl boyunca aşırı sağcı çevrenin bir parçası olduğu hayatındaki karanlık bir dönemin kalıntısı. Bugün artık o zamanla hiçbir ilgisi olmasını istemiyor.

Michael oğlunu büyütmeye odaklanmayı tercih edeceğini söylüyor. “Aslında başkalarından nefret etmektense iyi bir insan olmayı tercih ederim.” Ancak fikrini değiştirmesine rağmen normal bir hayata giden yolda engeller vardır. Bir bahçıvan olarak, meslektaşlarıyla birlikte soyunma odasında her gün kıyafet değiştirmesi ve dövmesini akıllıca saklaması gerektiğini söylüyor. Yazın şort giymeyi sevmiyor; dışlanma korkusu çok büyük.

“Bununla yaşamaya devam etmek oldukça iğrenç bir duygu”

Bugünden itibaren bu değişmeli. Aralık ayının bu perşembe günü Michael, Siegen'deki “On the Rocks” dövme stüdyosunda yarı çıplak duruyor ve burada sözde örtbas dövmesi için randevusu var. Stüdyo artık aşırı sağcı çevreyi terk edenlerin eski Nazi dövmelerini ayda bir kez ücretsiz olarak yeni motiflerle boyamalarına izin veriyor.

Michael için (isim değişti) bu büyük bir fırsat: “13 yılı aşkın bir süredir bacağımda bu dövmeyle dolaşıyorum. Artık bu tavrınız olmadığında onunla yaşamaya devam etmek oldukça iğrenç bir duygu.” Uzun süre dövmeyi kapatma ihtimalini düşünmedi. “Bunu sorduğum dövme sanatçıları bana her zaman 1.500 ile 2.000 avro arasında bir teklifte bulundular. Ben böyle bir şeyi öylece çıkarabilecek kadar para kazanmıyorum.”

“Zaten bir yıllık bekleme listesi”

Bu yüzden stüdyo sahibi Lisa Meurer'in teklifine daha da minnettar. Ayrıca etkilenenlerin bu adımı atmasının ne kadar zor olduğunu da biliyor. “Birçok kişi utanıyor ya da cesaret edemiyor.” Kendisine sık sık teklifin şaka mı olduğu, yoksa işin püf noktasının ne olduğu sorulduğunu söylüyor. Kampanyaya şu ana kadar verilen yanıt “inanılmaz derecede olumlu” oldu: Artık sürekli olarak engellenen numaralardan çağrı alıyor. “O kadar çok talebimiz var ki, zaten bir yıllık bekleme listemiz var.”

Ayda birden fazla randevu şu anda mali açıdan mümkün değildir. Çünkü her bedava örtbas stüdyo için 600 euro civarında bir kayıp anlamına geliyor. Meurer, en son okuldan ayrıldıklarında, okuldan ayrılan birinin göğsündeki devasa imparatorluk kartalını büyük bir baykuşa dönüştürdüklerini söylüyor. Bu birkaç toplantıyı gerektirdi.

“Hak karşıtı gösteriler” yerine dövmeler

Kampanya fikrini ortağı ve dövme sanatçısı Luke ile birlikte ortaya attı. 2024'ün başında ülkeyi “sağa karşı gösteriler” dalgası sardığında ikili kendilerine şu soruyu sordu: “Sadece bir yere gidip ağzımızı açıp karşı çıkmak yerine nasıl gerçekten etki yaratacak bir katkıda bulunabiliriz?” bir duvar.”

Sağ kesimin düşmanlığından korkmuyor. “Kimseyi sağ kesimden yargılamıyoruz. Biz sadece bu sahneden çıkıp yeni bir hayat isteyen insanlara yardım ediyoruz.”

Okuldan ayrılanlarla çalışmak değişiyor

Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin ülke çapındaki okulu bırakma programı Turning Point'in başkanı Eva Müller de bu tür düşük eşikli yardım tekliflerinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. “Ayrılmak isteyenlerin önündeki ilk büyük engel temas kurmaktır. Eski aşırı sağcılar aslında toplumun dışındadırlar. Nazi olduklarına dair bir damgaya sahipler, bu da dışarıdan yardım kabul etmeyi çok zorlaştırıyor.”

Turning Point programı, ayrılmak isteyenlere kapatıcı dövmeler de sunuyor. Müller'e göre bu tür önlemler, son yıllarda okuldan ayrılanlarla yapılan çalışmalarda köklü bir değişikliği temsil ediyor: “Eskiden ideolojik mesafeli çalışma üzerinde yoğunlaşılırdı. Ancak okuldan ayrılanlar bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor: akıl hastalığı, bağımlılık, güvencesiz çalışma mali koşullar ya da dağılmış aileler, çoğu insan sadece destek, tanınma ve yaşamda istikrar arıyor.”

Genellikle ayrılmaya yol açan kişisel dönüm noktaları

Sosyal istikrar bugün “aşırı sağcılığın dışında yeni bir hayata giden yolda etkilenenlere yardım etmek” için en büyük önceliktir. Çoğunlukla aşırı sağcı sahneye üyeliğin göstergesi olan aşırı sağcı dövmelerin kapatılması, sosyal dışlanmadan yeniden entegrasyona doğru önemli bir adım olabilir.

Müller, hayattaki kişisel dönüm noktalarının genellikle sahneden çıkışı tetiklediğini söylüyor: yeni bir ilişki, iş değişikliği veya bir çocuğun doğumu. Michael, dokuz ay hapis cezasının onun fikrini değiştirmesine yol açtığını söylüyor. Para cezası nedeniyle hapse atılmak zorunda kaldı ve artık orada uyuşturucu alamıyordu.

Yara izleri sonsuza kadar fark edilir kalır

“Hapishanede ilk kez uzun bir süre zihnim berraklaştı, hayatımın büyük bir kısmını gözden geçirdim ve ondan sonra kendimi onunla hiçbir şekilde özdeşleştiremedim.”

İğnenin altında yaklaşık dört saat kaldıktan sonra Michael'ın uyluğundaki imparatorluk kartalı ve gamalı haç heybetli bir pantere dönüştü. Michael, “Oğlumun bende bunu görmek zorunda kalmamasına sevindim” diyor. Ancak semboller artık görünür olmasa bile, Michael onlardan asla tamamen kurtulamayacak: Lisa Meurer, eski dövmelerin izlerinin, örtülse bile sonsuza kadar fark edilebilir kalacağını söylüyor.

dpa