WiFi şifre değiştirme nasıl yapılır? 5 adımda internet şifresi değiştirme

Zoe

New member
Yeni bir modem (router) aldığınızda yapmanız gereken birinci şey, WiFi şifresini değiştirmek olmalıdır. WiFi Alliance, yılda en az bir kere internet şifresini değiştirme teklifinde bulunur. WiFi şifre değiştirme, telefondan ve bilgisayardan yapılabiliyor. En kolay yoldan WiFi şifresi nasıl değiştirilir? anlatıyoruz. Modem şifre değiştirme yolunu da gösteriyoruz.

DNS ayarları değiştirme nasıl yapılır?

3 gün evvel eklendi

WiFi şifresi nasıl değiştirilir?

WiFi şifresi değiştirme
, modem üzerinden gerçekleştirilen bir süreç olduğundan evvela modemin arayüzüne nasıl erişeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Çoklukla, tarayıcı adres satırına 192.168.1.1 yazarak modem arayüzüne ulaşılabiliyor fakat modeminizin IP adresi farklı olabilir. Windows’ta komut satırına “ipconfig” yazarak “default gateway” satırından modeminizin IP adresini öğrenebilirsiniz. Akabinde “modem arayüz şifresi ne olabilir?” sorusunu sorabilirsiniz. Modem arayüzüne giriş yazımızda, tüm modemler için kullanıcı ismi ve şifre detaylarıne ulaşabilirsiniz. WiFi şifresi nasıl değiştirilir? konusuna dönecek olursak, işte adım adım modem WiFi şifre değiştirme:

1. Tarayıcınızı açın ve modeminizin yapılandırma sayfasına girin

Ağınıza bağlı bilgisayardan yahut telefondan internet tarayıcı üzerinden modeminizin yapılandırma sayfasına erişebilirsiniz. Şifreyi bilmediğiniz için WiFi’a bağlanamıyorsanız, Ethernet kablosuyla bilgisayarınızı direkt modeme bağlayabilirsiniz. WiFi şifresini biliyorsanız, telefondan da modem arayüzüne erişebilirsiniz. Modem IP adresi genelde 192.168.1.1, 192.168.2.1, 192.168.0.1 oluyor. Bu adresi tarayıcınızın adres satırına girin. Modem kullanıcı ismi ve şifresi sayfasını görüntüleyemiyorsanız, modemi fabrika ayarlarına döndürmek (sıfırlamak) için Reset düğmesine 30 saniye basılı tutun. Akabinde modemin var iseyılan adresini tarayıcıya girebilirsiniz.

2. Modem kullanıcı ismi ve şifresini girin

Modem arayüzüne direkt erişemezsiniz; evvela kullanıcı ismi ve şifre girmeniz gerekir. Birçok sefer var iseyılan kullanıcı ismi “admin”, parola “admin” yahut “password” formundadır. İnternet servis sağlayıcının verdiği modemi kullanıyorsanız, genelde kullanıcı ismi değişmiyor; şifre de ttnet, vodafone, superonline, türk telekom biçiminde sıradan şifreler oluyor. Web arayüz IP adresi, kullanıcı ismi ve şifresi ayrıntıları modemin arkasında da yazılı oluyor. Giriş ayrıntılarını değiştirdiyseniz ve daha sonra unuttuysanız, reset düğmesine bir süre basılı tutarak kullanıcı ismi ve şifre ayrıntılarını var iseyılana döndürebilirsiniz.

3. Kablosuz kısmını açın

Modeminize giriş yaptıktan daha sonra yapılandırma sayfasının kablosuz kısmını bulun. Tam ismi üreticiden üreticiye değişir lakin ekseriyetle wireless (kablosuz) veya wireless settings (kablosuz ağ ayarları) sekmesi yahut butonunu arayın.

4. Şifreyi değiştirin

Kablosuz (Wireless)
menüsü altında Kablosu ağ güvenlik (Wireless security) sayfasında wifi şifrenizi değiştirebilirsiniz. İddia edilmesi imkansız olmasa da güç olacak kuvvetli bir şifre oluşturmaya çalışın. şahsi hiç bir şeyle ilgili olmamalı ve rastgele harf sayı, özel karakterler (!, $, #,@ gibi) içermeli. Parolanız en az 8 karakter uzunluğunda olmalı.

5. WiFi şifreleme çeşidini ayarlayın

Üç kablosuz şifreleme çeşidi vardır: WEP, WPA ve WPA2. En inançlı ağ için WPA2 kullanmalısınız. Eski aygıtları internete bağlarken sorun yaşarsanız, bu durumda WPA yahut WPA/WPA2’ye geçebilirsiniz. WEP şifrelemesinin kırılması epeyce kolay olduğundan WEP’i seçmeyin.

Yeni şifrenizi ayarladıktan daha sonra uygula yahut kaydet butonuna tıklayın. Bu sırada modem kapanıp açılacak, internete bağlı tüm aygıtların irtibatı kesilecek. Ayarlarınız değiştirildikten daha sonra yeni şifrenizi kullanarak kablosuz ağınıza bağlanabilirsiniz.

Modem şifre değiştirme nasıl yapılır?

WiFi şifrenizi değiştirdiniz, ekstra güvenlik için modem şifrenizi de mi değiştirmek istiyorsunuz? Yahut kendinize “modem şifremi unuttum ne yapabilirim?” diye mi soruyorsunuz? Modem şifre değiştirme de telefondan yahut bilgisayardan yapılabiliyor. Tek gereksiniminiz olan, modem IP adresi. Modem arayüzüne ulaşmak için modem IP adresini bilmeniz koşul. Windows’ta komut satırına ipconfig yazarak var iseyılan ağ geçidi satırından modem IP adresini alabilirsiniz. Artık, modem şifresi nasıl değiştirilir? adım adım bakılırsalim:

1. Modem IP adresini tarayıcınızın adres satırına yazarak modem arayüzü sayfasına ulaşın.
  2. Kullanıcı ismi ve şifreyi bilmiyorsanız, unuttuysanız, modemin gerisindeki ufak deliğe basılı tutarak sıfırlayabilirsiniz.
  3. Modem arayüzüne ulaştıktan daha sonra, idare sekmesine ilerleyin.
  4. Yönetim altında şifre ayarları sayfasından, modem şifresini değiştirebilirsiniz.

Bu rehber yazıda WiFi şifre değiştirme ve bununla ilişkili olarak, modem şifre değiştirme nasıl yapılır? adım adım gösterdik. Gördüğünüz üzere modem WiFi şifre değiştirme güç bir süreç değil. WiFi şifresini değiştirme gereksinimi duyduğunuzda üstteki sıradan adımları takip ederek, birkaç dakikada internet şifresini değiştirebilirsiniz.