'Yağmurda şarkı söyle' bu değil

Zoe

New member
Palyatif bakım uzmanı Susan Block (soldan ikinci) ile konuşmalar, burada Dana-Farber ve BWH'den bir sosyal hizmet uzmanı olan Amanda Moment ile görülen Daniel Lazour ve Patrick Lazour (Patrick Lazour ve Patrick Lazour'un (en solda ve en sağda) geliştirilmesinin geliştirilmesinde etkili oldu.

Susan Block'un izniyle

Sanat ve Kültür

'Yağmurda şarkı söyle' bu değil

Ancak 'Gece Tarafı Şarkıları' hakkında tavsiyelerde bulunan palyatif bakım uzmanı, kanser hastası hakkında yeni müzikalin zengin, hareket etmesi

Anna Lamb

Sanat Personel Yazar

8 Nisan 2025

5 dk okuma

Dana-Farber Kanser Enstitüsü ve Brigham ve Kadın Hastanesinde Psikososyal Onkoloji ve Palyatif Bakım Bölümü'nün kurucu başkanı Susan Block, otuz yılı aşkın bir süredir ölmekte olan hastaları görüyor. Ona tavsiye için ona yaklaşan Daniel ve Patrick Lazour'un, ayık uzmanlık alanı etrafında nasıl bir müzikal kurabileceklerini hayal etmekte zorlandı.

Sanat Palyatif Bakım Merkezi'nin kurucu direktörü olan Block, “Ölüm ve ölme konusunda müzikal fikri hakkında bazı şüphelerim vardı” dedi. “Demek istediğim, her türlü tiyatro performansı seviyorum. Ve müzikalleri seviyorum. Ama bunu tam olarak yan yana koyamadım.”

Ancak, “Gece Tarafı Şarkıları” nın ilk çalışmasını gördükten sonra şüphelerinin dağıldığını söyledi.

Block, “Sonunda hepimizin birlikte bir şeyden geçtiğine dair bir his vardı” dedi.

“Tıp öğrencisi ve stajyerken, ölmekte olan insanlara hastanede tedavi edilme şeklini sevmedim. Onların bebekleştiğini düşündüm…”

Susan Bloğu
Yazar ve kültürel eleştirmen Susan Sontag'ın “Hastalık yaşamın gece tarafıdır” gözleminden esinlenerek “Gece Tarafı Şarkıları” doktorların, hastaların, araştırmacıların ve bakıcıların sesleriyle anlatılıyor. Sanat'ın Amerikan Repertuar Tiyatrosu tarafından görevlendirildi ve Pazar günleri boyunca Cambridge Mason Tapınağı'nda ve 9-20 Nisan Roxbury'deki Hibernian Hall'da sahneleniyor.

Hikaye, Brooke Ishibashi'nin oynadığı genç bir kanser hastası Yasmine etrafında dönüyor. Lazour kardeşler, yaşam sonu bakımı ve deneyimleri konusunda yıllarca süren araştırma yaptılar ve Block'tan taslakları gözden geçirmelerini ve doğrulukla ilgili notlar vermek için okumalara katılmasını istediler.

“Deneyimin temel unsurlarını hastalar, bakıcıların, diğer aile üyelerinin ve klinisyenlerin, gerçekten duygusal olarak hatırlatıcı, yoğun, güzel bir şekilde ele geçirdiklerini hissettim” dedi.

Block, 1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında tıp fakültesine gitti. O zamanlar palyatif bakım diye bir şey olmadığını söyledi. Ülke genelindeki hastanelere ölme ve palyatif bakım psikolojisini incelemede öncü oldu. Şimdi, bir müzikal insanları yaşamın sonu hakkında samimi bir şekilde düşünmeye ve konuşmaya davet ediyor.

“Tıp öğrencisi ve stajyerken, ölmekte olan insanlara hastanede tedavi edilme şeklini sevmedim” dedi. “Yollarla bebekleştirildiklerini düşündüm – bu, insanların hastaları hakkında, acıların iyi tedavi edilmediği, insanların duygusal acısının iyi bir şekilde tanınmadığı ve ayrılma fikrinin kederli olmadığı, ailelerin kendi başlarına anlamaya bırakıldığı bir dönemdi.”

O zamandan beri, palyatif bakım, ülke çapında binlerce doktoru içeren tanınmış bir uzmanlık alanı haline geldi. Yine de Block, ölüm ve ölme hakkında yeterince konuşmuyoruz.

“İnsanlara bunun hakkında konuşma fırsatı vermek, insanların onunla oynamasını sağlıyor, çünkü çoğumuz topluluktaki başka biriyle konuşarak daha derin anlayışımız ve işleme yapıyoruz” dedi. “Ve ciddi hasta ve ölen insanlar için, karıma hastalığım hakkında ne kadar üzüldüğümü söylersem, onu üzecek ve işleri daha da kötüleştirecek. Bu konuda bu sessizlik komplosu var ve aynı zamanda her iki insan için de muazzam bir izolasyon yaratıyor. ”

Jonathan Raviv, Art'ın dünya prömiyeri “Gece Tarafı Şarkıları”.

Jonathan Raviv, Art'ın dünya prömiyeri “Gece Tarafı Şarkıları”.

Kredi: Nil Scott Studios

Özellikle, “Gece Tarafı Şarkıları”, izleyicileri Masonik Tapınak veya Hibernian Salonu'nun iki katından daha fazla barındıran Loeb Tiyatrosu'nda gerçekleştirilmiyor. Her iki mekan da turda tiyatroya izin veriyor, seyirci üyeleri sanatçıların etrafında bir daire içinde oturuyor.

Sanat sanat yönetmeni Diane Paulus'a göre, gösteri bu daha samimi mekanlarda izleyicilere hem aktörlerle hem de birbirleriyle bağlantı kurmaları için ilham vermek için gerçekleştiriliyor.

“Proscenium kemerinden, katı oditoryumdan çıkmak, bunu bir daire haline getirmek, izleyiciyi samimi hale getirmek için azaltıyor ve izleyici büyüklüğü gerçekten önemli” dedi. “Ve misyonumuz tiyatronun sınırlarını genişletmektir. Bu yüzden her zaman tiyatro biçiminin olduğunu düşündüğümüzün sınırlarını zorlayan 'gece tarafı şarkıları' gibi şovlar arıyoruz.”

Paulus, diğer birleştirici unsur, seyircinin şarkı söylemesi için davet.

“Bunu yapma şekli çok davetkar ve zarif. Ve birlikte şarkı söyleyebilirsin ve dinleyebilirsiniz… Bu gerçekten izleyicinin materyali çok derin bir şekilde deneyimlemesi için bir davet” dedi.

Block, “Gece Tarafı Şarkıları” nın ciddi hastalıklardan etkilenen herkesle yankılanacağını söylüyor.

“Hasta olduğunuzda, bilim ve tıbbın ne yapacağını bildiğine ve her şeyin yoluna gireceğine inanmak istiyorsunuz” dedi. “Ama sonra beklenmedik şeyler oluyor ve oyunun beklenmedik sonuçların belirsizliği ve beklentisi ile çok gerçek, çok dokunaklı bir şekilde ele aldığını düşündüm.”

Gösteri ve biletler hakkında daha fazla bilgi sanatın web sitesinde bulunabilir.