AB, Mayıs için dijital euro tasarısı ve metaverse siyaseti planlıyor

Mustafa

New member
Finansal hizmetler kurul üyesi Mairead McGuinness, tasarının var iseyılan yeni bir merkez bankası dijital para ünitesini desteklemek için ayarlandığını söylemiş oldu.

Pazartesi günü web sitesinde yayınlanan bir evraka bakılırsa Avrupa Kurulu, dijital euro’yu desteklemek için bir yasa tasarısı yayımlayacak ve ayrıyeten sanal dünyalarla ilgili stratejisini Mayıs ayında belirleyecek.

Avrupa Merkez Bankası çabucak hemen bir merkez bankası dijital para ünitesi (CBDC) çıkarıp çıkarmamaya karar vermemiş olsa da komite yasal para ünitesi statüsünü ortaya koymak ve kara para aklamayı tedbire kuralları belirlemek için yeni maddelere muhtaçlık duyulabileceğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin mali hizmetler kurul üyesi Mairead McGuinness, Salı günü İktisat ve Mali İşler Komitesi’nde milletvekillerine şu açıklamayı yaptı:

Tasarı, kurul tarafınca 24 Mayıs’ta yayınlanacak. “Dijital euro’nun kullanım durumları etrafındaki daha ince noktalara bakmak” ve “kullanılacak teknoloji” parlamentoya ve AB hükümetlerine kalmış.

McGuinness’in tekliflerinden rastgele birini imzalamak zorunda kalacak milletvekilleri, teşebbüsün gerçek bir kıymeti olup olmadığı konusunda kuşkucu görünüyor.

“Tüketici açısından bir tüketici olarak dijital euro ile mevcut ödeme sistemleriyle yapamadığım ne yapabilirim?”

Parlamentonun en büyük siyasi kümesinin ekonomik sözcüsü Markus Ferber, McGuinness’e, CBDC’nin blokzincir potansiyelinden yararlanıp yararlanmadığına dair başkalarının dün tabir ettiği şüpheciliği yenidenladı.

Sanal dünyalarla ilgili farklı bir teşebbüsün, 3 Mayıs’ta AB rekabet ve dijital kurul üyesi Margrethe Vestager tarafınca yönetilmesi planlanıyor. Yeni yasalar önermek, mümkün değil.

Belki de Meta’nın uzaya saldırısını göz önünde bulundurarak, Vestager’ın iki yetkilisi daha evvel büyük şirketlerin metaverse’e hakim olabileceği ve rekabete ziyan verebileceği konusundaki tasalarını lisana getirmişti.

Bu makale birinci vakit içinderda Paranfil üzerinde yayımlanmıştır.