ABD basınında çıkan haberler: ABD borç tavanı müzakerelerinde ön anlaşma sağlandı

Bakec

New member
ABD medyası raporları
ABD borç tavanı müzakerelerinde geçici anlaşma





ABD borç anlaşmazlığı aylardır sürünüyor. Fotoğraf

© Patrick Semansky/AP


Cumhuriyetçiler ve Demokratlar aylardır Amerika Birleşik Devletleri’ndeki borç tavanının yükseltilmesi konusunda şiddetli bir şekilde tartışıyorlar. Şimdi bir çözüm ortaya çıkıyor – ancak son engel henüz ortadan kalkmadı.





Basında çıkan haberlere göre, müzakereciler ABD’deki borç tavanını yükseltme müzakerelerinde bir ilerleme kaydettiler ve muhtemelen dünyanın en büyük ekonomisinde bir temerrüde düşmeyi önleyecekler. ABD hükümeti ve Kongre’nin önde gelen temsilcileri Cumartesi günü (yerel saatle) bir ön anlaşmaya vardı. Projenin hala Kongre tarafından onaylanması gerekiyor.


Yayın kuruluşu CNN, müzakere edilen metnin artık bir gecede müzakereciler tarafından kontrol edilmesi ve onaylanması gerektiğini bildirdi. ABD Başkanı Joe Biden, Cumartesi akşamı Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy ile telefon etmişti.


Nihai anlaşmanın, yaklaşan bir ABD hükümetinin temerrüde düşmesini gerçekten önlemek için Kongre’nin her iki meclisinde de kabul edilmesi ve mümkün olan en kısa sürede Başkan tarafından imzalanması gerekecekti. Bunun öncesinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın yurt dışı gezilerini iptal etmesine bile yol açan yoğun bir tartışma yaşandı.


Yellen 5 Haziran’da temerrüde düşme konusunda uyardı


Amerika Birleşik Devletleri’nde parlamento düzensiz aralıklarla bir borç tavanı belirler ve devletin ne kadar para ödünç alabileceğini belirler. Bu arada, yaklaşık 31.4 trilyon ABD doları olan bu borç tavanına ulaşıldı ve Hazine’nin sermaye rezervlerinden faydalanması gerekiyor. Biden ve Demokratlarının borç tavanını yükseltmek için Kongre’deki Cumhuriyetçilere ihtiyacı var.


ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük ekonomisinin 5 Haziran’da temerrüde düşebileceği konusunda uyardı. Bu, küresel bir mali krizi ve ciddi bir ekonomik gerilemeyi tetikleyebilir. O zaman ABD artık faturalarının çoğunu ödeyemeyecek – sonuç olarak milyonlarca insan işini kaybedebilir.


Anlaşmazlık aylarca sürdü. Biden’ın ekibinden üst düzey yetkililer, G7 zirvesi için Japonya’ya yaptığı gezi sırasında müzakerelere devam etti. Biden daha önce ABD tarihinde 78 kez temerrüde düşmeyi engellediğini vurgulamıştı. Ancak, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar köşeleri kestirmeye hazırlıklı olmalı.


dpa

#Konular