ChatGPT ile Abitur işi: Derecelendirme sisteminin reformu için Bavyera öğretmenler derneği

Bakec

New member
Yapay zeka
ChatGPT ile abitur dolandırıcılığı: Okullarda not sisteminin reformu için Bavyera öğretmenler derneği





Bir araştırmaya göre, tüm öğrencilerin yüzde 50’den fazlası dersleri için zaten yapay zekayı kullandı.

© Caiaimage/Chris Ryan / Getty Images


Hamburg’da yapay zekanın yardımıyla Abitur’u aldatmak için birkaç girişimde bulunuldu. Olay, Alman okul sistemi hakkındaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.





Yapay zeka okullarımıza çoktan ulaştı. Bavyera Öğretmenler Derneği (BLLV), bu hafta Hamburg’daki Abitur sınavlarında kopya çekme girişimlerinin ardından ulusötesi bir okul reformu çağrısında bulunuyor. Alman Basın Ajansı’ndan dernek başkanı Simone Fleischmann, “Performans sistemimizin eski moda olduğunun farkına varmalıyız” dedi.


Her şeyden önce, mevcut not verme uygulamasını eleştirdi: “Nihayet notları sizi mutlu eden tek şey olarak görmeyi bırakmalıyız. Özel sektörde herkes değerlendirme yapar. O zaman beş benim için ne işe yarar?” Nasıl görünebileceğine dair kesin ayrıntılar vermeden yeni bir derecelendirme sistemi için yalvarıyor.



Fleischmann, Alman Ortaokul Öğretmenleri Derneği’nin (VDR) Federal Başkanı Jürgen Böhm’den bir rüzgar alır. Alman Basın Ajansı ile yaptığı bir röportajda, “Notlar ve AI birbirini dışlıyor? Bu sözde ifadenin arkasındaki mantık net değil” diyor. Aksine, sorumluluğu sınavların daha sıkı kontrol edilmesinde görüyor, böylece Hamburg’da buna benzer bir olay bir daha bu kadar çabuk yaşanmasın.


Abitur’u ChatGPT sayesinde geçtiniz mi?




Hamburg’da yazılı Abitur sınavları sırasında chatbot ChatGPT ile münferit dolandırıcılık girişimleri olduğu anlaşılıyor. Kuzey Almanya Yayın Kurumu’nun (NDR) Perşembe günü bildirdiği gibi, en az bir vakada bir öğrenci, cep telefonunda ilgili açık programla bir gözetmen öğretmen tarafından yakalandı. Bunu da itiraf etti.


Hamburg okul yetkilileri de yayıncıya bazı şüpheli vakaları doğruladı. Bunda, kalite büyük ölçüde dalgalandığı için öğretmenler sınavları düzeltirken şüphelendiler. Bazı bölümler kusurluydu, diğerleri kusursuzdu. Özel bir yazılımla yapılan kontrol, metinlerin yapay zeka (AI) uygulamaları kullanılarak yazılmış olma olasılığının yüksek olduğunu ortaya çıkardı.


Ancak bu durumlarda, okul yetkililerine göre, öğrenciler suçüstü yakalanmadıkları için dolandırıcılığın yasal kesinlik ile kanıtlanması zordur. Rapora göre, vakalar hakkında NDR ile görüşen Hamburg Spor Salonu Okul Yönetimi Derneği başkanı Christian Gefert, münferit vakaları varsaydı. Toplu dolandırıcılığa güvenmiyor. Ancak, okullarda AI ile nasıl başa çıkılacağı konusunda okul yetkililerinden daha net kurallar istedi.


AI için daha katı kurallar hakkında tartışma




ChatGPT, Kasım ayından bu yana halka açık olan OpenAI girişiminin gelişmiş AI teknolojisine dayalı bir sohbet programıdır. Yazılım, kullanıcı sorgularına saniyeler içinde karmaşık yazılı yanıtlar üretir. Daha büyük şirketler de artık benzer sohbet robotları geliştiriyor. Coşkuya ek olarak, gelişme aynı zamanda büyük korkuları da tetikliyor. Hükümet düzenlemesi için çağrılar var.


ChatGPT gibi chatbotların okullarda ve üniversitelerde kullanımı Almanya’da son zamanlarda çok tartışılan alanlardan biri. Alman dijital endüstri derneği Bitkom tarafından Salı günü yayınlanan birkaç yüz gençle yapılan bir anket, yaklaşık yarısının yazılımı ev ödevi, metin mesajı veya ders çalışmak için zaten kullandığını gösterdi.


lz
DPA

#Konular