DuVernay, 'Origin'de ırkçılığı, antisemitizmi ve kastı keşfetmeyi anlatıyor – Sanat Gazette

Zoe

New member
Ödüllü film yapımcısı ve senarist Ava DuVernay, Çarşamba günü Kennedy Okulu'nda yaptığı bir konuşmada, Isabel Wilkerson'ın kurgusal olmayan kitabı “Caste: The Origins of Our Discontents”ın uyarlaması olan son filmi “Origin”in arkasındaki itici gücün ırkçılık olmadığını söyledi. , antisemitizm veya kast.

“Selma” ve “13.” yönetmen, Pulitzer ödüllü Wilkerson'ı filmin baş kahramanı yapma kararını açıklarken, “İnsan duyguları tarafından motive edilmem gerekiyor” dedi.

DuVernay, “'Kitap yazan bir kadın hakkında bir hikaye yazacağım' diye düşündüm” dedi. Wilkerson'ı merkeze almak onun “karakterin içselliğini” keşfetmesine olanak sağladı. Yolculuğa çıkan bir kadın hakkında bir film yazmak.

“Kast”ta Wilkerson, sosyal hiyerarşinin altında yatan sistemleri araştırıyor; Amerikan ırkçılığı, Nazi Almanyası'nda Yahudilere yönelik zulüm ve Hindistan'da Dalitlere boyun eğdirilmesi arasındaki bağlantıları araştırıyor.

DuVernay, ikinci okumadan sonra Wilkerson'ın bariz bir kahraman olduğunu anladığını söyledi. Bunun nedeni kısmen yazarın sosyal medyada ebeveynleri ve kocasının son ölümleriyle ilgili paylaşımlarda bulunmasıydı.

“Çalışmalarımı travmayla ilgili olarak görmüyorum. Tüm çalışmamı zaferle ilgili olarak görüyorum ve neyin üstesinden geldiğinizi bilmiyorsanız zafer kazanamazsınız.

Ava DuVernay
DuVernay, “Bu kayıpların 'Kast'ı yazarken gerçekleştiğini fark ettim” diye hatırladı. “Dünyayı dolaşıyor. Kayıpları ve buldukları ve kazandıklarının hepsi birbiriyle çatışıyor ve bunların hepsi bir şekilde kitaba giriyor.”

DuVernay, Wilkerson'ın yolculuğunun bazı açılardan kendisininkine paralel olduğunu söyledi. 2020'de “Cast” çıktığında DuVernay yakın zamanda yakın bir aile üyesini kaybetmişti. Ayrıca pandemi nedeniyle “herkes [feeling] korkmuş.” Kısa bir süre sonra George Floyd'un öldürülmesi günün “yükselen duygularına” eklendi.

Khalil Gibran Muhammad, DuVernay ile birlikte John F. Kennedy Forumu'nda.

Wilkerson'ın kişisel hikayesi DuVernay için tarihi bilgileri “ateşledi”. “Origin”, Wilkerson'un çağdaş öyküsünü ve kitabının “400 yıl ve yedi farklı zaman dilimini kapsayan” tarihi materyalini yan yana getiriyor.

DuVernay, Hindistan'daki kast olan ve en aşağılayıcı ve en aşağılayıcı işlere itilen Dalitlerin deneyimlerini tasvir etmenin rahatsız edici olduğunu söyledi. Dalit olmayan biri olarak “Bunu yapmamam gerektiğini” hissetti. Kitabın bu kadar büyük bir bölümünü filmine dahil etme zorunluluğu hissetse de, yaşadıklarını anlatacak gibi hissetmiyordu. Aslına bakılırsa film yapımcısı için bu, başka bir döneme ve başka türden bir adaletsizliğe geri dönüyordu. “Ben bunu, Siyahların film yapmasına izin verilmediğinde veya film yapımına erişim izni verilmediğinde, iyi niyetli beyazların Afro-Amerikan yaşamını tasvir etmesine benzettim” dedi. Süreçte temsil edilmediği için şu sonuca varmıştır: “Genellikle küçük bir şeyler eksiktir.”

Konuşma için sahnede DuVernay'a, Kennedy Okulu'nda Ford Vakfı Tarih, Irk ve Kamu Politikası Profesörü Halil Cibran Muhammed de katıldı.

“Uzun zamandır sistemik ırkçılık hakkında filmler yapıyorsunuz, peki 'Kast' hikayesinde Isabel Wilkerson'ın bunu doğru yaptığına sizi ikna eden neydi?” Muhammed'e sordu. “Bunu bir şekilde dilimiz yakalamak pek doğru değildi… Ve burada filmden bir replik var: 'Irkçılığın her şeyi anlatmak için birincil dil olması yetersiz.' Bu tezi uyarlamanız konusunda bizimle konuşun.”

DuVernay, “Doğru anladığını söylemiyorum” diye yanıt verdi. “Fikrini takip etmesinin büyüleyici olduğunu düşünüyorum.”

Wilkerson'la röportaj yaparak geçirdiği iki yılı anlatan DuVernay, incelikli yaklaşımını açıkladı.

“Ortaklıklar var ve baskılar arasında paylaşılan bir giriş noktası var” dedi. “Kimin daha çok acı çektiğini görmek için 'baskı olimpiyatları'nda yarışmamıza gerek yok. Rastgele bir dizi özelliğe dayanan bu çok basit insan hiyerarşisi fikri, tüm -izmlerin merkezinde yer alıyor” diyerek sözlerini tamamladı ve ırkçılık ve antisemitizm ile birlikte İslamofobi ve homofobiyi de adlandırdı.

“Origin”deki dehşete rağmen DuVernay, filmini “aşk hikayelerinden oluşan bir koleksiyon” olarak gördüğünü söyledi.

“Çalışmalarımı travmayla ilgili olarak görmüyorum. Tüm çalışmamı zaferle ilgili olarak görüyorum ve neyin üstesinden geldiğinizi bilmiyorsanız zafer kazanamazsınız.