JPMorgan, kripto piyasası düzeltmesini yorumladı

Mustafa

New member
Investing.com – Global çaplı yatırım bankası JPMorgan (NYSE:JPM), dün Bitcoin için amaç fiyatını deklare ettiğı ve son kripto piyasası düzeltmesini yorumladığı bir rapor yayımladı.

JPMorgan’ın stratejistleri tarafınca hazırlanan raporda Bitcoin için Şubat ayında belirlenen amaç fiyat iddialarını 38.000 dolar olarak korurken bu varsayım, Bitcoin’in mevcut fiyatına göre yüzde 28 yükseliş beklentilerini yansıttı.

Bitcoin (BTC), son bir haftada fiyatını korurken bugün 29.000 dolardan el değiştiriyor. Son 1 ayda ise en büyük kripto para, yüzde 28 oranında kıymet kaybı gördü. JPMorgan’ın Bitcoin fiyat iddiası, gerçeğe uygun olarak yorumlandı.

Bankanın müşterileri için yayımladığı raporda stratejist Nikolaos Panigirtzoglou, geçen ayki piyasa düzeltmesini Ocak – Şubat periyoduna bakılırsa daha fazlaca kapitülasyona benzetti. Buna bağlı olarak Panigirtzoglou, önümüzdeki devirlerde Bitcoin ve kripto piyasasının geri kalanı için yükseliş beklentisinde olduğunu lisana getirdi.

JPMorgan kripto paraları alternatif varlık sınıfı olarak görüyor

JPMorgan stratejistleri, kripto paraları, hedge fonlarının yanı sıra yükselen faiz oranlarının ortasında gayrimenkulün yerine alternatif varlık sınıfı olarak tanımladı. Öteki alternatif varlıklar, pay senedi, tahvil ve gayrinakdi yatırımlar olarak görülüyor.

Kripto para piyasaları, riskli varlık sınıfıyla paralel olarak 2021’in son çeyreğinde enflasyon baskısı altında artan faiz oranlarıyla düşüşe geçerken Rusya – Ukrayna içindeki savaş, risk primini yükseltti. Olumsuz dış tesirlerin yanı sıra Terra ekosisteminin çökerek 50 milyar dolara yakın bir ziyan vermesi, piyasadaki kayıpların artmasına niye oldu.

JPMorgan raporunda piyasa düşüşüyle ilgili ayrıntılara yer verilirken teşebbüs sermayesi fonlarının piyasadan çekildiğine dair net bir bulgu olmadığına vurgu yapıldı. Bunun yanında banka, teşebbüs sermayesi fonlarının kripto piyasalarına yatırım yapmaya devam edeceği öngörürken bu fonların kripto piyasası düşüşünü durdurabileceği görüşünü sundu.

“Girişim sermayesi, kripto düşüşüne son verebilir”

JPMorgan raporunda kripto paralardaki düşüş eğiliminin durması için teşebbüs sermayesi fonlarının kritik rol oynayacağına vurgu yapıldı.

Raporda değinilmesinin yanı sıra teşebbüs sermayesi fonları, kripto şirketlerine yaptıkları yatırımlarla gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak Andreessen Horowitz (a16z) 4,5 milyar dolarlık 4. kripto fonunun deklare etti. Öbür yandan kripto odaklı teşebbüs şirketleri Babel Finance, NGC Ventures, Huobi Ventures ve Nexo üzere yatırımcılar 100 milyon dolarlık fon toplayarak 3. Blockchain fonunu başlattı.

Kripto para piyasaları toplam kıymeti, Kasım ayında 3 trilyon dolar ile tepe gördükten daha sonra başlayan düşüşte bugün piyasa bedeli 1,25 trilyon dolara kadar gerilemiş durumda.

Muharrir: Günay Caymaz