Kripto para şirketlerine yapılan yatırımlar, Ocak ayında %91 düştü

Mustafa

New member
Kripto para şirketlerine yapılan yatırım ölçüsü, Ocak ayında bundan evvelki yıla nazaran yüzde 91 düştü. Yapılan mutabakatların epey uzun müddetli olduğu gerçeği de göz önüne alınırsa, FTX’in Kasım ayındaki iflasının niye olduğu fon badiresi bu sonuca çabucak hemen tam olarak yansıtılmamış olabilir.

CoinDesk’in ulaştığı datalara göre, risk sermayesi (VC) ve özel kripto teşebbüslerine yönelik yapılan yatırımlar, 2022 yılı Ocak ayındaki 6 milyar dolar düzeyinden büyük bir düşüş göstererek bu yılın Ocak ayında 548 milyon dolara düşerken süreç sayısı da 166’dan 62’ye düştü.

2022 yılındaki sayının bir kısmının boğa piyasası ortasında gerçekleşmesi niçiniyle iki yıl içindeki kıyaslama çok güç gerçekleşirken Ocak 2022’de, FTX’e 32 milyar dolar paha biçen sürecin de dahil olduğu 100 milyon doların üzerinde 17 yatırım tipi yapıldı.

CeFi’den UzaklaşmakFTX’in süratli biçimde iflası, kripto ticaretinde tüm merkezi borsa (CeFi) modeline yönelik kuşkuların oluşmasına yol açarken pek hayli kişiyi ise merkeziyetsiz finans (DeFi) ve merkeziyetsiz borsaların (DEX) daha uygun olabileceği konusunda ikna etti.

CoinDesk’in derlediği fon toplama datalarına göre, CeFi mutabakatlarının bu yılın Ocak ayında yüzde 99 düşüşle 22,8 milyon dolara inmesi yatırımcıların daha ihtiyatlı bir yol izlediklerinin bir göstergesi durumunda.

Bunun yanında, fon cinslerini muvaffakiyetle tamamlayabilen CeFi firmalarının DeFi ile de bağları vardi. Bu duruma en âlâ örnek, FTX ABD’nin eski lideri Brett Harrison’ın kurucusu olduğu ve fon cinsinde 5 milyon dolar toplayan Architect firması verilebilir.

CoinDesk’in bilgilerindeki diğer bir detay da altyapı projelerinin en yavaşça düşüşü yaşaması ve yüzde 59 düşüşle 357 milyon dolara inmesiydi.

Altyapı teşebbüslerinden Blockstream 125 milyon dolar, QuickNode ise 60 milyon dolar toplamıştı.

Bu makale birinci vakit içinderda CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır