Peabody Müzesi sergisi, Shehuo festivalinin değişen yüzünü yansıtıyor – Sanat Gazetesi

Zoe

New member
Zhang Xiao, 2007 yılında Çin’in kırsal kesimindeki Shehuo festivalini keşfetmeye başladığında, ayrıntılı makyaj ve kostümler giyen sanatçıların ruhani fotoğraflarını yarattı. Sanatçılar, titizlikle hazırlanmış kostümlerin bir kısmının, 1912’de sona eren Qing Hanedanlığı döneminden nesilden nesile aktarıldığını söyledi.

2018’de projeye geri döndüğünde, bu yadigârların yerini Çin’in popüler e-ticaret pazarı Taobao’da satılan seri üretim ürünler almıştı.

Zhang, festivali on yılı aşkın bir süredir devam eden modernleşme sürecini belgeleyerek, geleneksel pratiklerin hızlı değişim ortamında kendilerini nasıl sürdürdüklerinin bir portresini çizdi.

Peabody Müzesi’nin Robert Gardner Fotoğraf Bursu’nun 11. alıcısı olan Zhang, “dünyanın herhangi bir yerindeki insanlık durumunu belgelemeye” çağrıldı. Bursu, Peabody Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi’nde (13 Mayıs – 14 Nisan 2024) iki dilli yeni fotoğraf sergisi “Shehuo: Community Fire” ve “Zhang Xiao: Shehuo” (Aperture/Peabody Museum Press, Temmuz) adlı bir kitap üretti. 2023).

Shaanxi Eyaleti, Huanghuayu Köyü’nde (Shaanxi serisi, No. 1) sabahın erken saatlerinde bir kız kostümünü giymeyi bekliyor.

Shehuo (社火, kelimenin tam anlamıyla “topluluk ateşi”), Çin’in Ay Yeni Yılı veya “Bahar Şenliği”ni kutlamak için kuzey Çin’in kırsal kesimlerinde düzenlenen bir dizi eski tarım şenliğidir. Geleneksel olarak bol mahsul (toprak) için iyi hava ve kötü ruhlardan (ateş) korunma için dua etme zamanıydı.

Bugün festivalde ejderha dansları, akrobasi, ayaklı yürüyüş, şenlik ateşleri, pazarlar, hikaye anlatımı ve performanslar gibi gelenekler yer alıyor. Zhang, “Neredeyse her köylü performans sergileyerek veya ayrıntılı kostümler ve aksesuarlar yaparak katılır veya katılır” diye yazıyor.

2018 ve 2019’da Zhang, Xuchang Şehri, Jian’an Bölgesindeki Henan Eyaleti Huozhuang köyünü ziyaret etti. Zhang, “Geleneksel kültür ile kırsal topluluklar için yeni bir tüketim çağını müjdeleyen seri üretilen mallar arasındaki büyüyen ilişkiyi incelemek için çağdaş Shehuo aksesuarlarının üretimini ve sektöre dahil olan insanları keşfetmeye karar verdim” diyor. ”